Preminuo Džindžer Bejker, bubnjar prve rok supergrupe: Zajedno sa Erikom Kleptonom osnovao je "Krim"

"Rolling Stone" ga je proglasio trećim najboljim bubnjarom svih vremena

  • 4
ginger baker, Džindžer Bejker Foto: Guliver/Kevin Winter/Getty Images

Džindžer Bejker, bubnjar i jedan od osnivača rok benda "Krim" (Cream), preminuo je u 80. godini, potvrdila je njegova ćerka.

Muzičar, čije je pravo ime glasilo Piter Bejker, otišao je sa ovog sveta mirno.

Iako je postojala samo dve godine, grupa bila je veoma popularna i uticajna. Zajedno sa ostalim članovima benda, Džekom Brusom i Erikom Кleptonom, primljen je u Rokenrol kuću slavnih 1993. godine.

Sam Bejker je sa Erikom Kleptonom svirao i u "Blind Faith". Svoj bend "Air Force" pokrenuo je 1970. godine, a objavio i solo albume od kojih je poslednji "Why?" iz 2014. godine. O njemu je snimljen i dokumentarac "Beware of Mr. Baker", a "Rolling Stone" ga je proglasio trećim najboljim bubnjarom svih vremena.

"Krim" je bila engleska bluz-rok grupa iz 60-ih godina 20. veka. Članovi grupe su bili Erik Кlepton (gitara, vokal), Džindžer Bejker (bubnjevi) i Džek Brus (bas, vokal). Danas se smatra za prvu supergrupu u rok muzici.

Zvuk grupe je bio mešavina bluza, hard roka i psihodelije, a kombinovao je Кleptonov bluzerski zvuk gitare, Brusov moćni glas i energičnu svirku te Bejkerovo džezersko bubnjanje. Grupa je tokom kratkotrajnog postojanja prodala preko 35 miliona ploča širom sveta, a Wheels of Fire, njihov treći objavljeni album, bio je prvi dvostruki album u rok-muzici koji je prodat u platinastom tiražu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gaja

    6. oktobar 2019 | 13:45

    Za prvu ploču sam dao u zamenu: tabakeru sa upaljačem, dve pakle stranih cigara... I molio molio da mi da ploču, na kraju sam Dobio :-)

  • Gile

    6. oktobar 2019 | 14:04

    Počivaj u miru rokeru 🤘

  • Sneza

    6. oktobar 2019 | 20:48

    Jos uvek mi je u kutiji, nikad je nisam pozajmljivala, da mi je ne ogrebu Pocivaj legendo+++

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA