≫ 

Operski velikani na Kolarcu otvorili 51. Bemus

Manifestacija će trajati do 19. oktobra

  • 0
Bemus Foto: Tanjug/Tanja Valić

Koncertom operskih velikana Anđele Georgiju i Čarlsa Kastronova sa Simfonijskim orkestrom RTS pod upravom Bojana Suđića, večeras je na sceni Kolarca počeo 51. Bemus, koji će trajati do 19. oktobra.

Na programu koncerta na otvaranju bile su najlepše operske arije i dueti Bizea, Verdija, Čilee, Pučinija, Gunoa i drugih, kao i nekoliko orkestarskih komada i uvertira.

Pre samog početka koncerta umetnički direktor Bemusa Bojan Suđić obratio se publici i istakao da je najznačajniji festival umetničke muzike u Srbiju proteklih 50 godina formirao muzičare i publiku, ali društvo u celini, koje je odlučno u nameri da pripada kulturnoj Evropi.

- U novih 50 godina BEMUS stupa kao naš najznačajniji muzički festival, svestan svoje izuzetno bogate istorije fantastičnih umetnika i ansambala koji su nastupali na njemu, ali i novog vremena koje donodi velike izazove i potrebu da se umetnost dodatno približi čoveku, u svetu gde materijalno predstavlja dominanatan, često i jedini sadržaj  - poručuje Suđić.

bemus Bojan Suđić Foto: Promo

Za ovogodišnji program, on je rekao da je njegov lični moto glasio - superioran kvalitet pre svega.

Izrazio je je nadu da će umetnici na sceni ispuniti i prevazići očekivanje publike koje je tradicionalno i sa razlogom visoko.

Prisutne je pozdravio i naš proslavljeni violinista Jovan Kolundžija koji je proglasio Bemus otvorenim.

U programu Bemusa nastupaju i majstori domaće džez trube Duško Gojković i Stjepko Gut uz Big bend RTS.

Bemus Foto: Tanjug/Tanja Valić

Koncertom na 51. Bemusu, doajen flaute na našim prostorima, profesor Ljubiša Jovanović obeležava 40 godina umetničkog rada uz učešće brojnih inostranih gostiju.

Pravo sa britanskog kraljevskog dvora stiže izvanredni vokalni ansambl Kvins siks - sekstet profesionalnih pevača Vindzorske kapele.

Publiku takođe očekuju nastupi čuvene violončelistkinje Natali Klajn, kao i trenutno verovatno najvećeg virtuoza na baroknoj violini Dmitrija Sinkovskog sa ansamblom "La voce instrumentale".

Nekadašnje čudo od deteta i najmlađi student u istoriji Šangajskog konzervatorijuma, a danas jedan od vodećih kineskih virtuoza mlađe generacije, pijanista Niu Niu, takođe će se predstaviti beogradskoj publici.

bemus Jovan Kolundžija Foto: Promo

Bemus se pridružuje proslavi 150 godina Narodnog pozorišta, izvođenjem opere "Koštana" Petra Konjovića u režiji Juga Radivojevića.

Na koncertu zatvaranja festivala, Hor RTS - proslaviće svoj jubilej - 80 godina postojanja kada će, uz Hor Hrvatske Radio-televizije, izvesti "Svenoćno bdenje" Sergeja Rahmanjinova.

Po privlačnosti i za onu publiku koja inače ne posećuje često koncerte umetničke muzike, posebno se na ovogodišnjem BEMUS-u izdvaja nastup planetarne muzičke zvezde, violinistkinje Vanese Mej, koja će nastupiti 10. oktobra u Sava centru.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA