• 1

I posle 50 godina na vrhu top liste: "Bitlsi" obaraju vlastite rekorde

Ovaj uspeh je iznenadio sera Pola Makartnija, iako on i dalje smatra da ovo jeste "prokleto dobar album"

  • 1

Grupa "Bitlsi" (The Beatles), legendarna liverpulska četvorka, uspela je da obori vlastiti rekord i da se sa albumom "Abbey Road" nađe na vrhu top liste 50 godina od izlaska originalnog izdanja.

Posebno, jubilarno izdanje njihovog jedanaestog albuma, "Abbey Road", na kome su se našli i neki do sada neobjavljeni materijali, sa hitovima poput, "Come Together", "Oh! Darling" i "Here Comes The Sun", objavljen je u septembru, tačno na pedesetu godišnjicu od izlaska.

Ovaj album se 31. januara 1970. godine našao na prvom mestu top liste, što znači da se posle 49 godina i 252 dana ponovo našao na istoj poziciji i tako oborio prethodni rekord koji je držao njihov album "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band".

Kritika je "Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band" dugo vremena smatrala za najbolji album "Bitlsa", a ponovo je objavljen u junu 2017. godine, tako da se na prvo mesto na top listama vratio posle 49 godina i 125 dana. Tako su Bitlsi sada uspeli da obore sopstveni rekord za više od 100 dana. 

Bitlsi

Foto: Tanjug/AP

Ovaj uspeh je iznenadio sera Pola Makartnija, iako on i dalje smatra da ovo jeste "prokleto dobar album".

Ujedno, "Abbey Road" je i najprodavaniji vinil ove nedelje, sa nešto manje od 9.000 prodatih primeraka.

Tačno pre 50 godina snimljena je i kultna fotografija na kojoj Džon Lenon, Pol Makartni, Džordž Harison i Ringo Star prelaze preko pešačkog prelaza u istoimenoj ulici ispred studija u kome su snimali svoj 11. album.

Iako su početne reakcije kritike bila pomešane, danas se smatra da je "Abbey Road" veliki komercijalni i muzički trijumf "Bitlsa", koji je na simboličan način zaokružio epohu ove grupe, nekoliko meseci pre njenog zvaničnog raspada.

(Telegraf.rs/Nezavisne.com)

Komentari

  • Života

    Klasika dvadesetog veka, muzika koju deca u školi treba da uče a ne neke mocarte i slično, sloboda je počela sa njima.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima