≫ 

Milan Mumin i dr Ilija Kovačević dobitnici Oktobarske nagrade Novog Sada

Ovu odluku treba da potvrde odbornici na svečanoj sednici Skupštine grada

  • 1
Milan Mumin, Dr Ilija Kovacevic

Milan Mumin i dr Ilija Kovačević / Printskrin: Youtube Love Hunters/Medija centar FTN

Komisija za obeležavanje praznika i dodelu priznanja odlučila je da Oktobarska nagrada za ovu godinu pripadne muzičaru Milanu Muminu i profesoru dr Iliji Kovačeviću.

Muzičara, umetnika i kulturnog poslenika Milana Mumina predložilo je Udruženje "Fabrika kulture", a podršku su dali Muzička omladina Novog Sada i Udruženje muzičkih umetnika i izvođača Vojvodine "Vojvodina". U inicijativi je navedeno da je Mumin priznanje zaslužio svojim dugogodišnjim radom u oblasti muzike, ostavljajući važan trag u umetničkom i kulturnom životu Novog Sada.

Profesora dr Iliju Kovačevića za Oktobarsku nagradu predložio je Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, a u inicijativi je između ostalog navedeno da se društvena delatnost profesora Kovačevića sastoji od stvarnih napora za rešavanje konkretnih problema, te da je njegov celokupni dosadašnji rad bio vezan za Fakultet tehničkih nauka i Univerzitet u Novom Sadu.

Komisija je odlučila da Novembarska povelja Novog Sada pripadne dr Milošu Petroviću i Bošku Pilipoviću. 

Dr Miloša Petrovića predložio je prof. dr Dušan Lalošević, uz podršku v.d. direktora Pasterovog zavoda dr Nenada Vranješa, direktora Naučnog instituta za veterinarstvo Novi Sad Save Lazića i predsednika Regionalnog odbora Južnobačkog okruga Veterinarske komore Srbije Jovana Mirčete. U inicijativi je između ostalog navedeno da je dr Petrović, veterinar, rabilog, naučni savetnik i višegodišnji direktor Pasterovog zavoda u Novom Sadu, kroz karijeru zabeležio niz značajnih dostignuća u oblasti antirabične zaštite i, kako u domaćim, tako i u evropskim naučnim i stručnim krugovima, smatra se za dostojnog sledbenika velikih stručnjaka i naučnika dr Adolfa Hempta i dr Milana Nikolića.

Boška Pilipovića predložila je Organzacija rezervnih vojnih starešina Novog Sada, a podršku su dali Pokrajinski odbora SUBNOR-a Vojvodine, Gradski odbora SUBNOR-a Novog Sada, Udruženje vojnih penzionera Novog Sada, Udruženje vazduhoplovaca Vojvodine i Muzej Vojvodine - Muzej prisajedinjenja. U inicijativi se između ostalog kaže da je predsednik Organizacije rezervnih vojnih starešina Novog Sada Boško Pilipović zaslužio visoko priznanje za višedecenijsku, volontersku aktivnost u društvenom životu grada, pre svega u Organizaciji rezervnih vojnih starešina Novog Sada, koja je jedna od najboljih u Srbiji, a pored izuzetnih rezultata koje je postizao radeći na polju odbrane, bezbednosti i vanrednih situacija, bio je angažovan i u mnogim aktivnostima SUBNOR-a, Udruženju vojnih penzionera, Vatrogasnom savezu, Crvenom krstu, mesnim zajednicama i drugim.

Oktobarska nagrada dodeljuje se povodom obeležavanja 23. oktobra, Dana oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu, a Novembarska povelja povodom obeležavanja 9. novembra 1918. godine, dana kada je srpska vojska oslobodila Novi Sad i 25. novembra 1918. godine, dana kada je Velika narodna skupština Srba, Bunjevaca i drugih Slovena Banata, Bačke i Baranje, donela odluku o prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji.

(021.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bela

    10. oktobar 2019 | 14:45

    Mali Čankov, taxi vozač u USA, se konačno ovajdio za podršku ligašima.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA