Beogradski festival je svetkovina džeza: Po gradu niču novi klubovi, a uskoro stiže i Muzej

Namera nam je da Beograd dobije Muzej džeza, koji bi osim mesta gde bi se održavali koncerti i gde bi se promovisala duga tradicija džeza kod nas

  • 0
Goran Vesic Foto: Skupstina grada

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, zajedno sa gradskim sekretarom za kulturu Ivanom Karlom, ugostio je danas u Starom dvoru predstavnike eminentnih svetskih medijskih kuća, koji borave u Beogradu povodom 35. Beogradskog džez festivala, koji se do 27. oktobra održava u našem glavnom gradu.

Vesić, koji je i predsednik Odbora festivala, tom prilikom je upoznao goste sa istorijatom ovog značajne manifestacije, koja iz godine u godinu ima sve veći budžet i sve kvalitetniji program.

- Osim što je festival svojevrsna svetkovina džeza, ima i edukativni i populacioni karakter, kako bismo motivisali mlade ljude da zavole džez i kako bismo ga promovisali. Namera nam je da Beograd dobije Muzej džeza, koji bi osim mesta gde bi se održavali koncerti i gde bi se promovisala duga tradicija džeza kod nas, imao i edukativni koncept kako bi se približio mladim ljudima - naveo je Vesić.

Goran Vesic Susret u Starom dvoru - Foto: Skupstina grada

On je podsetio da su, između ostalog, upravo zbog toga cene karata za koncerte povoljne, te da je studentima data šansa da pojedine ulaznice nabave za samo sto dinara.

Gosti Beograda ukazali su da su tokom festivala slušali nastupe odličnih mladih muzičara, te su ih domaćini informisali da kod nas postoje džez sekcije u muzičkim srednjim školama, kao i katedra za džez na Fakultetu muzičke umetnosti. Vesić je naveo da se i deo zarade od festivala izdvaja za nabavku instrumenata i podsetio na odluku Upravnog odbora Beogradskog cez festivala od pre dve godine kada je džez sekciji Muzičke škole "Stanković" poklonjen saksofon.

- Naša misija jeste da se investira u budućnost - poručio je Vesić.

Goran Vesic Susret u Starom dvoru - Foto: Skupstina grada

Zamenik gradonačelnika je precizirao da je ova vrsta muzike u našem glavnom gradu počela da se sluša svega godinu dana nakon Pariza, te da zbog toga džez u Beogradu ima dugu tradiciju. Otuda ne čudi, dodao je Vesić, što se u glavnom gradu otvaraju i novi klubovi gde se svira i sluša džez. On je gostima poželeo prijatan boravak u Beogradu, kao i da uživaju u muzičkom programu ovogodišnjeg festivala.

Ivan Karl je napomenuo se festival prvi put "pomerio" van granica Beograda, zbog nastupa u Novom Sadu, te da je cilj da se uključe i drugi gradovi zemlje. On je dodao da je Beogradski džez festival glavni u regionu, te da privlači brojnu publiku i van granica Srbije.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA