≫ 

"Džoker" na meti kritika zbog pesme u ključnoj sceni: Da li će osuđeni pedofil od toga da zaradi?

On se trenutno nalazi u zatvoru jer je seksualno uznemiravao tri devojčice ispod 13 godina. Jedna je silovana

  • 0
Geri Gliter -joker, džoker Hoakin Finiks Foto: Tanjug/AP, Niko Tavernise/Warner Bros/AP

Taman što se publika navikla na kontroverzni scenario, bioskopski rekorder "Džoker" našao se na meti javnosti jer je u njemu može čuti pesma osuđenog pedofila Garija Glitera.

Gliter trenutno služi 16-godišnju zatvorsku kaznu jer je kasnih 1970-ih godina seksualno zlostavljao tri devojčice. Javnost se trenutno pita da li će on profitirati od toga što se njegov rok klasik "Rock and Roll Part II" čuo tokom jedne od ključnih scena ovog popularnog filma.

A odgovor nije lak.

Kako "Los Anđeles Tajms" piše, Gliter je prodao svoje prava na pesmu pre nekoliko godina, tako da on direktno neće primiti novac za korišćenje pesme, niti za njenu veliku slušanost, koja je sa 133.000 pregleda porasla na milion i po otkako je "Džoker" stigao u bioskope.

Ipak, jedan deo novca bi ipak mogao da nađe put do njegovog džepa - postotak od prodaje na platformama kao što su Pandora, SiriusXM i drugih neinteraktivni strimeri, odnosno onlajn radio stanice na kojima ne možete da birate šta slušate.

Džoker film "Džoker" je oborio sve bioskopske rekorde Foto: Promo

Po američkom zakonu,  postotak od prodaje ovih pesama skuplja organizacija Saund eksčejndž (SoundExchange), koja novac dalje distribuira uglavnom samim umetnicima i vlasnicima pesme, odnosno produkcijskoj kući. Ako je Gliter registrovan u Saund eksčejndž sistemu, on bi trebalo da dobije nešto novca. 

- Mi trenutno skupljamo i distribuiramo licence u ime više od 199.000 muzičara. Kako bismo sačuvali njihovu privatnost, Saund eksčejndž ne pruža informacije o tome da li je neko kod nas registrovan, niti bilo koju drugu informaciju po pitanju licenci - rekli su iz ove organizacije.

Ako jeste registrovan, Gliter bi zahvaljujući "Džokeru" mogao da dobije malo veću sumu nego inače, jer se pesma mnogo više sluša i pušta.

Geri Gliter - hapšenje u Vijetnamu 2006. Geri Gliter Foto: Tanjug/AP

Gliter (75) je 2015. godine osuđen na zatvorsku kaznu zbog pokušaja silovanja, seksualnog zlostavljanja i silovanja devojčice mlađe od 13 godina. Sve se ovo desilo između 1975. i 1980. godine. No, čak i ako je umetnik iza rešetaka iz Saund eksčejndž kažu da mu oni u svakom slučaju prosleđuju novac ako on da tačne podatke o adresi i broju bankarskog računa, osim ako sud ne odredi drugačije.

Američki mediji smatraju da, sve i da Gliter nije registrovan u Saund eksčejndž, on verovatno dobija neki dinar od pesme, jer je i njen tekstopisac, a po zakonu je nemoguće odreći se potpunih prava na pesmu. Ako se pevač odrekne prava na svoje izvođenje, polovina profita ide muzičkoj kući, a druga polovina tekstopiscu. Gliter bi tako mogao da zaradi svaki put kada se pesma pusti u nekom baru, na radio stanici, na sportskom događaju ili na TV-u gde će, "Džoker", jednog dana verovatno završiti. 

Nije tajna da je ova pisma decenijama bila omiljeni hit na sportskim stadionima.

Iz Vorner bros. studija za "Bilbord" su rekli da nemaju planove da ovu pesmu uklone iz filma, niti iz njegovih budućih verzija. Odbili su da kažu koliko su platili za nju, ali se procenjuje da su prava koštala između 100.000 i 200.000 dolara. Od te sume Gliter neće videti ni peni.

Video: Ovi ljudi su seksualni prestupnici, a jedan je zbog silovanja bio na robiji

 

(Telegraf.rs/The Hollywood Reporter)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA