• 0

Koncert legendarnog benda "Pixies" 1. septembra na stadionu "Tašmajdan"

Prošlo je trideset godina od prvog i jedinog, danas kultnog koncerta Pixies u Beogradu...

  • 0

Svetski čuveni američki bend Pixies, koji je nedavno objavio hvaljeni novi album "Beneath The Eyrie", održaće koncert 1. septembra (20:30) 2020. godine na stadionu "Tašmajdan" u Beogradu.

Prošlo je trideset godina od prvog i jedinog, danas kultnog koncerta Pixies u Beogradu. U Studentskom kulturnom centru 1989. godine nastupio je tada malo poznati alternativni bend iz Bostona, koji je već počinjao da intrigira i privlači svetsku pažnju strukturno i dinamički neuobičajenim, ali izuzetno uzbudljivim pesmama poput "Caribou", "Gigantic", "Where Is My Mind", "Debaser", "Here Comes Your Man", "Monkey Gone To Heaven"...

Pixies danas u svetu uživaju ugled izuzetno uticajnog i poštovanog benda. Kurt Kobejn je priznavao uticaj Pixies pri stvaranju generacijske himne Nirvane "Smells Like Teen Spirit", Tom Jork iz Radiohead je isticao da su mu Pixies izmenili život, Bono iz U2 ih je prozvao "jednim od najvećih američkih bendova ikad", dok ih je hvalio i veliki Dejvid Bouvi, koji je čak kasnije obradio pesmu "Cactus".

Predvođeni gitaristom Blekom Frensisom, prepoznatljivom po nadrealnim stihovima o NLO, seksu, biblijskim i drugim neočekivanim temama, kao i pevanju između prijatne smirenosti i iznenadnog izluđujućeg gnevnog vriska, Pixis su se pročuli nizom danas kultnih, bučnih gitarskih albuma - (mini) "Come On Pilgrim" (1987), "Surfer Rosa" (1988), "Doolittle" (1989), "Bossanova" (1990) i "Trompe le Monde" (1991).

Nakon raspada benda 1993. godine, usled zamora i međusobnih nesuglasica, Frensis, gitarista Džoi Santijago, basistkinja Kim Dil i bubnjar Dejvid Lovering ponovo se okupljaju 2004. godine, a diskografski rad obnavljaju, doduše sada bez Dil, albumom "Indy Cindy" (2014). Sa novom basistkinjom Laz Penšantin stiže "Head Carrier" (2016) i konačno "Beneath The Eyrie" (2019), koji poseduje gnevnu ubrzanost, beskrajnu maštovitost i živopisnu estetiku ranih Pixies albuma.

Ulaznice za koncert Pixies na Tašu biće u pretprodaji od 6. decembra u 10h preko prodajnih mesta i mreže www.tickets.rs. Parter i tribine koštaju 2.500 dinara, dok je fan pit 3.000.

Od 1. marta parter i tribine koštaće 3.000 dinara, a fan pit 3.800 dinara. 

(Telegraf.rs)

Komentari

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima