• 3

Prodali su više ulaznica za koncerte nego što se može zamisliti: Uskoro nove pesme grupe ABBA

Četvorka se proslavila 1974. na Evroviziji, takmičenju na kom je pobedila, a od tada je bila zastupljena na svim svetskim muzičkim listama najslušanijih izvođača...

  • 3
Grupa Abba

Foto: Profimedia/AFP

Na današnji dan 1976. godine 3.5 miliona ljudi se prijavilo za ulaznice za tad predstojeće koncerte grupe ABBA u britanskom Albert Hall-u, a bilo je dostupno tek nešto više od 11.000 mesta.

ABBA je jedna od najuspešnijih grupa svih vremena i prva grupa van engleskog govornog područja koja je ostvarila neverovatan muzički proboj u Velikoj Britaniji, Irskoj, Kanadi, Australiji, Novom Zelandu, Južnoj Africi i SAD. Imala je osam uzastopnih albuma broj 1 u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Godine 1972. u Stokholmu, osnovali su je dva bračna para - Agneta Feltskog i Bjorn Ulvaus, i Beni Anderson i Ani-Frid Lingstad. Ime grupe je akronim od početnih slova njihovih imena.

Aba, Abba

Foto: Wikipedia/AVRO

Četvorka se proslavila 1974. na Evroviziji, takmičenju na kom je pobedila, a od tada je bila zastupljena na svim svetskim muzičkim listama najslušanijih izvođača. Sa sve većom popularnošću, intimno su patili, što je rezultiralo razvodom oba braka i zvaničnim krajem grupe 1983. godine. Međutim, ni nakon kraja muzičke karijere njihov uticaj do danas nije prestao.

Mjuzikl Mamma Mia! iz 1999. godine obišao je svet. Film iz 2008. a potom i nastavak iz 2018. vratili su interesovanje za ovu istorijsku grupu. Ovo je i originalnu postavku vratilo u muzičke vode, pa su se nekadašnja dva bračna para vratila na scenu prošle godine i trenutno snimaju nove pesme.

Procenjuje se da je ABBA prodala preko 380 miliona albuma širom sveta, što ih čini jednom od najuspešnijih muzičkih grupa svih vremena. Njihova pesma Waterloo je odabrana najboljom u istoriji Evrovizije. Svrstani su u Rokenrol dvoranu slavnih, a njihov planetarni hit Dancing Queen u Gremi dvoranu slavnih.

(Telegraf.rs)

Komentari

  • W

    Grupa za sva vremena.

  • Džontra

    Ajde više sa tim novim pesmama,baš me zanima na šta će da to liči U ovo današnje vreme...najavljuje se još Od 2017 I za sada ništa...Naravno obožavam ih,ali sam ipak malo skeptičan...

  • Eeeee

    Evrovizija nekad, a sad propast.

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima