Berezovski najavio u Kolarcu koncert klasične muzike koji će emotivno "pomeriti" ljude

Nijedan ekran ne može da zameni opciju da neko iz neposredne blizine doživi umetničko čudo

  • 0
Boris BEREZOVSKI, kolarac Foto: kolarac.rs

Proslavljeni ruski pijanista i jedan od najmoćnijih virtouza današnjice, Boris Berezovski, nastupiće sa orkestrom "Muzikon", pred beogradskom publikom 9. decembra, u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine.

Posle uspešno organizovane prve sezone i uspešno održanih koncerata prestižnih pijanista Luke Debarga, Arkadija Volodosa, Jevgenija Sudbina i Elizabet Leonskaje, "Piano Land" i Kolarčeva zadužbina nastavljaju koncertni serijal u okviru "Steinway & Sons" Koncertne sezone 2019/2020“ koji je započeo Andrej Gugnjin, ruski pijanista za koga kritičari kažu da je jedan od najuzbudljivijih pijanista svoje generacije.

Boris Berezovski je redovan gost najprominentnijih ansambala i redovni učesnik velikih resitalskih serija.

Na programu su Koncert za klavir i orkestar br.2 Dmitrija Šostakoviča, Koncert za klavir Sergeja Prokofijeva i u drugom delu koncerta Koncert za klavir i orkestar br.2 Frederika Šopena.

Berezovski navodi da je program za koncert napravljen po kontrastu dela koja se na njemu izvode.

- Prvi deo programa je nabijen emocijama... Biće puno sentimenta, melanholije, tuge... Vrlo zahtevan momenat za svakog pijanistu. U drugom delu sviraću sa svojim prijateljima iz orkestra Muzikon optimističniji Šopenov koncert kojim šaljemo publici poruku da je vedrina važna osobina za svakog čoveka - kazao je Berezovski.

Proslavljeni pijanista sebi je postavio novi profesionalni izazov - nastupa sa orkestrima, ali bez dirigenta.

Ovo nije neobično kada su u pitanju koncerti iz perioda baroka i ranog klasicizma, ali je svakako kuriozitet kada su na repertoaru Koncert za klavir i orkestar br.2 Dmitrija Šostakoviča ili Koncert za klavir i orkestar br.2 Frederika Šopena, kao što će biti na koncertu u Kolarcu.

Kolarčeva zadužbina Kolarčeva zadužbina / Wikipedia/ Goldfinger

Berezovski naglašava da nije imao nameru da postane dirigent, već da oživi okolnosti u kojima je kamerna muzika izvođena u vremenu kada je nastajala.

- Trudim se da delim muziku sa orkestrima u autentičnim okolnostima. Bio je to za mene eksperiment u kojem sam pokazao da odlično sarađujem sa orkestrima i kada ne sviramo kamernu muziku. Tu vrstu umetničkog eksperimenta s raskošnim delima Prokofijeva, Šostakoviča i Šopena imaće priliku da vidi i čuje publika u Kolarčevoj zadužbini -  kazao je Berezovski.

Kako kaže, za njega veliku čast predstavlja nastup u Kolarčevoj zadužbini, jer su taj prostor svojom virtuoznošću ispunili mnogi umetnici pre njega.

- Čuo sam od mnogih muzičara koji su nastupali na Kolarcu da je u Beogradu publika izuzetno muzički obrazovana. Dakle, nije dovoljno da dođete i sednete za klavir, već se od vas očekuje izrazito visok novo interpretacije koji publika prepoznaje. To su divne okolnosti za svakog umetnika koji nastupa na sceni Kolarca - kazao je Berezovski.

Sa velikim očekivanjima publike u svakoj koncertnoj sali na svetu ruski virtouz napominje da se nosi bez velikih uzbuđenja.

- Kada bih se loše osećao pred izlazak na scenu, imao bih signal da se plašim sam sebe. Čitao sam da je za profesionalni nivo u nekoj profesiji potrebno provesti deset hiljada sati u onom što radite. E, pa ja sam proveo do sada 40 hiljada sati za klavirom. Sve je u redu - kazao je Berezovski.

Sve agresivnija tehnološka revolucija, kako kaže, ne utiče na poklonike klasične muzike da i dalje uživaju u živom izvođenju vrsnih muzičara.

- Nijedan ekran ne može da zameni opciju da neko iz neposredne blizine doživi umetničko čudo. Nije mala stvar da delite doživljaj koncerta s ljudima koji sede oko vas. Koncert klasične muzike još uvek ima moć da emotivno pomeri ljude koji su u sali i koji dele ushićenje muzičara na sceni. Tu atmosferu nijeda slika sa ekrana, ma koliko bila senzacionalna, ne može da zameni - kaže Berezovski i dodaje da svako u koncertnoj sali može da upozna neke interesantne ljude.

Vrsni umetnik priznaje da osim u klasičnoj muzici uživa u džezu i glasu Freda Merkurija, ali napominje da na njega najveći uticaj ima ruska narodna muzika.

- Narodna muzika baštini najznačajnije folklorne momente u svakoj kulturi. To je nesagledivo umuzičko bogatstvo - kazao je Berezovski.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA