≫ 

(Ne)kulturna Srbija: Kako smo došli do toga da neko dođe da sluša dečji koncert, pa opljačka decu

Najvažnije je sada deci vratiti poverenje koje moraju imati u svom procesu edukacije i vaspitanja

  • 22
decja filharmonija, hor, Krađa novčanika, lopov, torba, džeparenje, zena lopov, Foto-ilustracija: Tanjug/Dragan Kujundžić, Profimedia/Alamy

Kada neko usred kulturnog događaja opljačka decu, da li je moral čitavog društva doveden u pitanje ili se sve može pripisati samo jednom lopovu? Kakvo smo to društvo postali kada među nama postoji neko ko planski iskoristi ovakav događaj, dođe da sluša kako deca sviraju, a onda im zavuče ruku u jaknu i ukrade džeparac? Nakon sinoćnje pljačke članova Dečje filharmonije u Sava Centru ova pitanja ostaju otvorena.

Ko je ikada bio pokraden vrlo dobro zna da se, nakon prvog šoka, u osobi javlja jedan osećaj prljavštine. Neko je dirao vaše stvari, vašu kuću, i zato kao da je dirao i vas same. Taj je osećaj neko juče nametnuo deci.

- Tihi bol, sa te dve reči se može opisati kako su se deca osećala, njihovo zaprepašćenje. Nije nestao neki veliki novac, mahom njihov džeparac. Jednom dečaku koji svira fagot i koji je zarad koncerta došao iz Niša u Beograd, platili smo put kući, jer mu je ukraden novac za autobus - rekao je za Telegraf.rs direktor Dečje filharmonije Ljubiša Jovanović.

Kako kaže, kada su deca nakon koncerta shvatila da su opljačkana, to je bio sudar dva sveta, koja nikako ne pripadaju jedan sa drugim - svetu umetnosti, kome su dugim pripremama i trudom težili sve vreme, i turobnom svakodnevnicom koja ih je ta tih visina svukla.

- U prvom planu jeste i treba da bude njihov nastup. A on je bio predivan, fenomenalan! Deca su predivno svirala, a mnogo ih je bilo u publici. Svi su bili ozareni. To je radost takve vrste da i čoveka, i dete ispuni do kraja. A onda, na kraju - šamar.  To se, naravno, ne dešava samo kod nas, ali ne možemo ne biti osetljivi na decu koja od malih nogu svoje slobodno vreme koriste kako bi stremili idealima i umetnosti. Pred koncert probe traju i po pet sati, a ta deca to izdrže, žrtvuju su zarad nećeg većeg. I onda, u trenutku kada je taj njihov uspeh bio najveći, dođu u situaciju da sami budu žrtve - dodaje Jovanović.

Slučaj je, dodaje, prijavljen policiji, a on očekuje da i nadležni Sava Centra uraditi sve što je u njihovoj mogućnosti.

- Nije stvar u novcu, već u tome da se zalepe njihove dušice. Najvažnije je sada deci vratiti poverenje koje moraju imati u svom procesu edukacije i vaspitanja. Moramo im vratiti u veru u sve ono što činimo za njih, veru u pravdu i poštenje, jer pravda i poštenje treba da im budu uzor - kazao je on.

Sava centar zgrada Pljačka se desila u Sava Centru Foto: Wikipedia/Daniel Aragay

A da li ćemo to učiniti, biće odgovor na pitanje s početka teksta - jednu osobu nije bilo briga za ovu decu, jedna osoba je iskoristila kulturni događaj da demonstrira ogromnu nekulturu, a kako ćemo nadležne institucije reagovati na to, biće pokazatelj da li smo kao društvo bliži ovim mladim umetnicima ili osobi koju jednostavno nije bilo briga ni za šta osim za sebe.

Redakcija portala Telegraf.rs obratila se Sava Centru sa molbom za komentar, no do objave ovog teksta od njih nismo dobili odgovor na pitanja kako će ova ustanova nadalje da postupi.

Video: Dve žene u centru grada opelješile majku sa bebom u prodavnici

(S.D.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tamo Neko

    16. decembar 2019 | 14:39

    Deco..ako vas budu pitali..?Kako biste voleli da vidite Srbiju u buducnosti?Neka vas odgovor bude..samo preko Skajpa.

  • Nikola

    16. decembar 2019 | 13:40

    Ma da.... Jedinstven je slučaj kad neko nađe više hiljada evra pa vrati, a ovo je stanje u društvu... Nemojte molim Vas, lopova i beskrupuloznih lopova je uvek bilo i biće ih uvek. Treba postaviti pitanje šta je radilo obezbeđenje ? I kako može neko da se muva po tim prostorijama nezapažen ...

  • Senka

    16. decembar 2019 | 15:09

    Sava centar da nadoknadi svu štetu, gde im je obezbeđenje, kako neko od ovih sa estrade nije pokraden nego deca, sramota bre!!!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA