≫ 

Kultni "Thriller" Majkla Džeksona i dalje ruši rekorde: Ovo je najprodavaniji album svih vremena

Dobio rekordnih 8 Gremi nagrada, uključujući album godine i singl godine za "Beat It"...

  • 1
Majkl Džekson "Beat It" / Printskrin: YouTube/Michael Jackson

Legendarni album "Thriller" Majkla Džeksona prodat je u više od 66 miliona primeraka širom sveta. Ovo je više prodatih jedinica nego što su to ostvarili Greatest Hits 1971-75 grupe Eagles (29 miliona) i Greatest Hits Volume I & Volume II pevača Bilija Džoela (23 miliona).

Ovo je ultimativni rekord albuma koji je izdat 1982. godine. Majkl je želeo album gde je svaka pesma "ubica". Čak mu se i Pol Makartni priključio u procesu stvaranja.

Odmah po objavljivanju, Thriller se pojavio na 1. mestu liste Billboard 200. Iznedrio je 7 singlova: The Girl Is Mine, Billie Jean, Beat It, Wanna Be Startin' Somethin', Human Nature, P.Y.T. i Thriller. Svi su ušli u top 10 liste Billboard Hot 100. Album se svake sedmice prodavao u milion primeraka.

Kultni spot sa zaraznom koreografijom za pesmu Thriller, iščekivan je sa velikim nestrpljenjem, a kad je održana premijera - obožavaoci su "podivljali". Svi su naučili plesne pokrete koji su se mogli primetiti po disko klubovima širom sveta. Do kraja 1983. godine, Thriller je već bio najprodavaniji album ikada.

Dobio rekordnih 8 Gremi nagrada, uključujući album godine i singl godine (Beat It). Kritičari kažu da je ovo jedan od najboljih albuma svih vremena. Svrstan je u Gremi Galeriju slavnih i u Američki nacionalni registar kao "kulturološki, istorijski i estetski bitan snimak".

- Teško je zamisliti sadašnje muzičko tržište bez Thriller-a, koji je promenio pristup poslovanja muzičke industrije, kako sonično, tako i komercijalno - pisao je magazin Rolling Stone.

Video: Barbra Strejsend brani Majkla Džeksona: On je samo imao potrebe, a dečaci su to želeli!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA