≫ 

U novogodišnjoj noći, u malenom klubu "Čekers", ispisana je stranica u istoriji rock muzike

Do 2008, prodali su više od 200 miliona albuma u celom svetu

  • 15

U nevelikom klubu "Čekers" (Chequers) u Sidneju, u novogodišnjoj noći 1973. godine, braća Malkolm i Angus Jang zasvirali su sa svojim novim basistom Larijem van Krajtom, pevačem Dejvom Evansom i bubnjarem Kolinom  Burdžesom. Iako su u godini koja je te večeri stizala poslednja trojica izbačena iz benda, jedno je sigurno - te večeri je rođen AC/DC.

Ime jednog od najpoznatijih i najuticajnijih bendova ikad došlo je sasvim slučajno. AC/DC su bila slova koju su Malkom i Angus videli na mašini za šivenje svoje sestre - skraćenica za "alternating current/direct current", odnosno naizmenična/jednosmerna struja. Kasnije su rekli da je ovo ime simbolizovalo njihovu sirovu energiju, snagu koja je pratila svaki njihov nastup. Prvi fanovi u Australiji nisu tačno znali kako da izgovaraju ovaj naziv, tako da je bend šatrovački zvan i "Aka Daka". Ubrzo se pojavilo još jedno moguće značenje ovog imena - ono je, tačnije, postalo sinonim za biseksualnost, jer kao što su sprave poput šivaće mašine otvorene za dve struje, tako je i biseksualna osoba u stanju da zavoli osobe oba pola. Članovi benda proveli su decenije ubeđujući publiku u svoju heteroseksualnost.

No te večeri, 31. decembra 1973. godine, nije bilo bitno kako se zovu. Bili su potpuno nepoznati. U klubu koji prima 550 ljudi svirali su kavere Roling Stounsa, Čaka Berija i Bitlsa. Ovo je bila lista pesama odsviranih na tom prvom nastupu:  "The Old Bay Road", "Midnight Rock", "Wishing Well", School Days", "Nadine", "No Particular Place To Go", "I Want You (She's So Heavy)", "Get Back", "Lucille", "I Hear You Knockin' But You Can't Come In", i poslednja, koja je ostala nepoznata, ali zna se da je bila pesma Roling Stounsa.

U narednih šest meseci grupa je imala svoj prvi koncert, ali je pretrpela i brojne promene. One su se i kasnije dešavale  -  tokom postojanja benda kroz njega su prošla i dva pevača prepoznatljivih stilova: Bon Skot i Brajan Džonson. Zbog toga obožavaoci dele istorijat grupe na dva perioda: "period Bona Skota“ (1974—80) i "period Brajana Džonsona“ (1980-...).

Do 2008, AS/DC je prodao više od 200 miliona albuma u celom svetu, dok je samo 71 milion prodat u SAD. Album "Back in Black" je prodat u 49 miliona primeraka, postajući tako najprodavaniji album bilo kog benda i drugi u svetu iza "Thriller-a" Majkl Džeksona. AS/DC je rangiran četvrti na VH1 listi 100 najvećih izvođača hard roka i imenovan za sedmog od najvećih hevi metal bendova svih vremena od strane MTV-a. Godine 2004. bend je rangiran kao 72. na "Roling stoun" listi 100 najvećih izvođača svih vremena.

Koja vam je omiljena AC/DC pesma (Je l' tako da je "For Those about to Rock")?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Đorđe

    31. decembar 2019 | 16:28

    Bon scot je bio i ostao jedini pravi pevač benda, sve sa njim je otišlo u legendu.

  • ac/dc

    31. decembar 2019 | 08:00

    back in black

  • PECA

    31. decembar 2019 | 10:19

    Let there be rock, Whole lotta Rosie, Touch too much, Back in black...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA