≫ 

Dejvid Bouvi nas je napustio pre tačno četiri godine, a uskoro stižu njegova dva nova albuma

Ove godine biće objavljena dva nova albuma Dejvida Bouvija - digitalni EP koji sadrži neobjavljene verzije pesama koje će izlaziti jednom nedeljno i one koje su 1990-ih snimljene uživo, a stižu u aprilu

  • 0

Dejvid Robert Hejvord-Džouns, poznat pod pseudonimom Dejvid Bouvi, jedan od najpoznatijih svetskih muzičara, preminuo je pre tačno četiri godine, 10. januara 2016. Iza njega je ostalo više od pet decenija plodonosne i uticajne karijere, ali njegove nove pesme tek treba da se pojave ove godine. 

Posthumni albumi postali su veoma popularni u zadnje vreme, te će tako nedovršene ili neobjavljene verzije i Bouvijevih pesama naći put do publike. Kako je najavio "Parlophone Records" još dva projekta vezana za pokojnu legendu biće uskoro objavljena. Šta će se na njima nalaziti najavljeno je retkom, uglavnom akustičnom verzijom Bouvijevog singla iz 1970. godine "The Man Who Sold the World".

"The Man Who Sold The World" je ujedno i prva pesma sa prvog posthumnog albuma - "ChangesNowBowie". Album je uživo snimljen 1996. godine tokom proba za njegov koncert povodom 50. rođendana u Madison Skvare Gardenu. Trebao bi da izađe kasnije tokom godine, a prethodno je emitovan na Bi-Bi-Sijevom Radiju.

Sama pesma je objavljena 8. januara, čime je obeležen pevačev nedočekani 73. rođendan, a svake nedelje biće objavljivana još po jedna numera, piše Guardian.

Lista pesama još nije dostupna, mada je "Parlophone Records"  objavio da će drugi posthumni album, EP “Is It Any Wonder?”, predstaviti neobjavljene verzije pesama koje je Bouvi snimio tokom devedesetih.

Dejvid Bouvi Dejvid Bouvi Foto: Profimedia

Oba albuma objavljuje "Parlophone Records" i deo su unosne Bouvijeve posthumne karijere. Ubrzo nakon njegove smrti 2016. godine prodaja njegovih albuma u ​​SAD porasla je za više od 5.000 odsto, prema podacima Nilsen Mjuzika, a 682.000 nosača zvuka prodato je samo u nedelji kada je umro. Spotifaj je objavio da je striming njegove muzike porastao za 2,700% u satima nakon njegove smrti.

Neverovatni talenat i harizma

Za života Dejvid Bouvi bio je član više od 10 bendova, prodao je više od 140 miliona albuma, a njegov svojevrsni “pečat” bili su otmeni lepršavi duh, magnetski šarm i harizma, te sklonost ka igranju sa stilom i imidžom. Bio je poput kameleona, poznat po dramatičnim kostimima i često neobičnom scenskom šminkom.

Bouvijev umetnički proboj dogodio se 1972. albumom "The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders From Mars” koji je zvezdu predstavio kao vanzemaljca. Stapajući britanske i japanske uticaje i rok sa pozorištem, Bouvi je stvorio živopisni androgini alter ego Zigija Stardasta.

Njegov najprepoznatljiviji stil nastao je na albumu “Aladdin Sane” gde je na omotu bio njegov lik sa karakterističnom šminkom koja je postala njegov zaštitni znak.

Njegov život bio je prepun kontroverzi i paradoksa. Skrasio se kraj manekenke iz Somalije Iman, sa kojom je u braku bio 20 godina i s kojom je dobio ćerku Aleksandru.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA