• 0

Kineska filharmonija održala prvi put koncert u Beogradu

Sinoć je na Kalemegdanu otvoren Kineski vašar povodom Kinske nove godine

  • 0

Povodom obeležavanja Kineske nove godine u Beogradu, sinoć je u Centru "Sava" održan Kineski novogodišnji koncert 2020, na kojem je po prvi put u Srbiji nastupila Kineska filharmonija.

Tim povodom, ambasadorka NR Kine u Srbiji Čen Bo izjavila je da je Kineska filharmonija svetski priznata i poznata.

- Nadam se da se ovaj performans svideo našim srpskim prijateljima. Čini mi se da muzika nema granice i ona je zajednički jezik čovečanstva. Verujem da su ove melodije podelile večeras novogodišnju sreću i radost sa kineskim narodom - rekla je ambasadorka Čen Tanjugu.

kineska filharmonija

Filharmonija Kine Foto: Tanjug/Tanja Valić

Kineska filharmonija iza sebe ima istoriju dugu 20 godina, tokom kojih je održala više od 1.000 koncerata i na njima izvela je više od 3.000 kompozicija, a više od milion ljudi je posetilo te koncerte.

Dirigent Huang Ji vodio je filharmoničare kroz kompozicije A. Borodina i L. V. Betovena.

Poznati dirigent Ji trenutno je na poziciji šefa dirigenta Kineske filharmonije, Nacionalnog baleta Kineskog simfonijskog orkestra i umetnički direktor Kunming Nije"er simfonijskog orkestra.

kineska filharmonija

Dirigent Huang Ji vodio je filharmoničare Foto: Tanjug/Tanja Valić

Kao solisti na sceni su im se pridružili i pijanistkinja Serena Vang i Vei Siđun na kineskoj flauti-Dic".

Posebnu čar prisutnima u dvorani je doneo je Vei Siđun kada je zasvirao na instrumentu dic".

Zadatak Kineske filharmonije oduvek je bio promocija kineskih kompozitora, a svake muzičke sezone priređuju se posebni koncerti u cilju promovisnja istih i insistira se na naručivanju kompozicija uglednih kineskih, a i stranih kompozitora.

Sinoć je na Kalemegdanu otvoren Kineski vašar povodom Kinske nove godine. Trajaće mesec dana, tokom kojih će u Beogradu i Novom Sadu biti izvedeno više koncerata, manifestacija... Već danas će u Knez Mihailovoj biti održan muzički koncert i nastup umetničke trupe koja će predstaviti kineske mađioničarske trikove.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima