• 0

Smrt naslednika Guinness imperije inspirisala je jednu od najvažnijih pesama 21. veka

Poslušajte "A Day in the Life"

  • 0

Bitlsi su pesmu "A Day in the Life", jednu od najuticajnijih u modernoj istoriji muzike, počeli da snimaju 19. januara 1967. godine u Abi Roud studiju u Lonodnu. Inspiracija za numeru, prema Džonu Lenonu, bila je smrt Tare Brauna (21), bogatog naslednika Guinness kompanije, koji je mesec dana ranije poginuo u saobraćajnoj nesreći.

Džon Lenon je napisao veći deo ove pesme, dok je Pol Mekartni doprineo da se poboljša njen središnji deo. Zbog stiha "I'd love to turn you on" , za koji se govorilo da je referenca na narkotike, BBC radio je odbio da pušta pesmu. No, kraj refrena ubrzo je postao jedan od najčuvenijih u muzičkoj istoriji i inspiracija za "deep note", zaštitni zvuk THX kompanije.

I Lenon, i Mekartni bili su prijatelji sa Tarom Braunom.  Braun je bio deo pokreta antikulture 1960-ih godina, ali i dete prebogatih roditelja. Na svoj 25. rođendan trebalo je da nasledi milion funti. Kada mu je bilo samo 18 godina oženio se sa Norin Niki MekŠeri i sa njom dobio dva sina, Dorijana i Džulijana.

Za njegov 21. rođendan priređena je ekstravagantna žurka u Lugali, gotskom imanju njegove porodice u Irskoj. Oko 200 gostiju doletelo je u dva privatna aviona, uključujući i Džona Pola Getija, Mika Džegera, Brajana Džounsa i Pola Mekartnija.

Tara Braun stradao je 17. decembra 1966. godine kada se sa svojom ljubavnicom vozio kolima u Južnom Kensingtonu. Braun je vozio brzinom od 170 kilometara na čas, a bio je pod uticajem alkohola i droge. Nije video semafor, produžio je na raskrsnici i udario u parkiran kamion. Preminuo je narednog dana od posledica sudara.

Da napiše pesmu o njemu Lenona je inspirisao članak o novinama o njegovoj smrti. Pesma je ubrzo postala vrlo popularna i jedna od najpoznatijih koju su Bitlsi ikada izdali.

(D.D.S.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima