Preminuo hrvatski dirigent Vladimir Kranjčević

Kranjčević je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu predavao dirigovanje od 1978, redovni profesor je bio od 1995, a profesor emeritus od 2014. godine

  • 1
Vladimir Kranjcevic Printscreen/Youtube/Ivana Martinac

Istaknuti hrvatski dirigent Vladimir Kranjčević preminuo je danas u Zagrebu, u 84. godini, saopštila je porodica.

Kranjčević je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu predavao dirigovanje od 1978, redovni profesor je bio od 1995, a profesor emeritus od 2014. godine.

Bio je jedan od osnivača muzičkog festivala Varaždinske barokne večeri, direktor Opere Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu od 1994. do 2002. godine, navela je Hina.

Bio je posebno uspešan kao horski dirigent - dirigovao je mnogim horovima i orkestrima, poput mešovitog hora HRT-a, Zagrebačkih madrigalista, Simfonijskog orkestra HRT-a, a radio je i u muzičkoj produkciji RTB-a krajem osamdesetih godina prošlog veka.

Nastupao je uz Zagrebačku, Berlinsku i Beogradsku filharmoniju, Hrvatski komorni orkestar, u operama nacionalnih pozorišta u Zagrebu, Splitu i Osijeku...

Srpski ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević, povodom smrti dirigenta i muzičkog pedagoga Vladimira Kranjčevića, uputio je telegram saučešća hrvatskoj koleginici Nini Obuljen Koržinek.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA