≫ 

Napisala ju je sa 18 godina: Vanvremenska pesma koja je "Orkanske visove" vratila u modu

"Gotska romansa destilovana u 4 i po minuta gasovite rapsodije..."

  • 2
Kate Bush Kejt Buš / Foto: Guliver/Chris Moorhouse/Evening Standard/Hulton Archive/GettyImages

Na današnji dan 1978. godine, engleska pevačica Kejt Buš je objavila svoj prvi studijski album pod nazivom The Kick Inside, koji ju je lansirao u tokove svetske muzike.

Inspiraciju za prvi singl s ovog ostvarenja, pod nazivom Wuthering Heights ("Orkanski visovi"), Kejt je dobila od istoimenog književnog remek-dela Emili Bronte. Čitajući knjigu, pevačica je saznala da je rođena na isti dan kad i slavna književnica.

Kejt ju je snimila iz jednog pokušaja, a peva iz pozicije Ketrin Enšo, heroine "Orkanskih visova", koja se obraća Hitklifu:

- Hitklife, to sam ja, Keti, došla sam kući. Tako je hladno, otvori mi prozor - pevala je Kejt.

U spotu, koji ima dve verzije, Buš se pojavljuje i pleše kao duh u beloj haljini u zatvorenom prostoru, i u crvenoj haljini na otvorenom.

Wuthering Heights je 4 sedmice držala 1. mesto britanskih listi, do danas ostavši Kejtin najuspešniji singl. Kritičar Sajmon Renolds ga je opisao kao "gotsku romansu destilovanu u 4 i po minuta gasovite rapsodije".

Za The Kick Inside, Kejt je napisala veći broj pesama kad je imala 11, 12 godina, dok je Wuthering Heights sa 18. Album je objavljen kad je navršila 19. Drugi uspešni singlovi s ovog ostvarenja bili su Moving, Them Heavy People, The Man with the Child in His Eyes i Strange Phenomena.

Muzički kritičari su The Kick Inside ocenili kao "platinasti". Na britanskoj listi najslušanijih albuma zadržao se čak 71 nedelju!

Poslušajte i remasterizovanu verziju Wuthering Heights sa kompilacije hitova Kejt Buš, The Whole Story, koja je, prema mišljenju redakcije Telegraf, i najbolja verzija:

(D.V/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA