≫ 

Luis Kapaldi, Stormzi i Mejbel osvojili Brit nagrade: Veče dobre muzike ipak nije moglo bez politike

Tajler i Bili ponovili su svoje uspehe sa Gremija, a Boris Džonson, Teraza Mej i mediji potkačeni su u govorima pobednika

  • 0
Brit nagrade 2020 Foto: Tanjug/Invision/AP

Dodela prestižnih britanskih muzičkih nagrada Brit održana je sinoć po 40. put, a iako niko nije ponovio uspeh Bili Ajliš sa Gremija, reperi Stormzi i Dejv, pevači Luis Kapaldi i Mejbel uspeli su da se profilišu kao zvezde večeri.

Ceremoniju je, treći put za redom, vodio komičar Džejk Vajthol. Veče je započeo time što je pomenuo voditeljku Kerolajn Flek, koja je sebi oduzela život prošle nedelje.

Brit nagrade 2020 Lizo je imala moćan nastup Foto: Tanjug/Invision/AP

- Preko vikenda saznali smo strašne vesti da je član Brit porodice, naša prijateljica, Kerolajn Flek tragično preminula. Bila je ljubazna i razdragana osoba sa zaraznim smislom za himor. Mnogo će nam nedostajati - rekao je on i u znak sećanja na bivšu voditeljku rijalitija "Love Island" zapevao svoju hit pesmu  "Someone You Loved".

Nakon balade, atmosfera se ubrzala čim su počele dodele nagrada i nastupi muzičara.

Prvi je nagradu odneo reper Stormzi (Stormzy), pobedivši Harija Stajlsa, Luisa Kapaldija, Majkla Kivanuku i Dejva u kategoriji najbolji solo umetnik.

Brit nagrade 2020 Stormzi je prvi odneo nagradu Foto: Tanjug/Invision/AP

- Pre svega zahvalan sam Bogu. Hvala ti, Bože, volim te. Hvala mojoj mami, mom menažderu i devojkama koje su u mom timu - rekao je on.

Engleska pevačica Mejbel (Mabel) otvorila je Brit nagrade svojim živopisnim nastupom i pesmom "Don't Call Me Up", a potom odnela nagradu za najbolju solo umetnicu, ostavivši iza sebe FKA Tvigs, Freju Rajdings, Mahaliju i Čarli XCX.

Za najboljeg mladog umetnika proglašen je Luis Kapaldi (23), koji se na binu popeo sa bocom piva zu ruci, a kada mu je nagrada predata, odražao kratak... vrlo kratak govor.

- Hvala vam j*beno mnogo. Vidimo se kasnije - rekao je on i istupio sa scene, verovatno ubeđen da će se na nju vratiti u toku noći po još priznanja. Njegova predviđanja su se samo delimično ostvarila, jer iako je nominovan u četiri kategorije, osvojio je dve.

Kapaldi je takođe dobio i nagradu za pesmu godine. Njegova "Someone You Loved" objavljena je prošlog februara, a na Jutjubu broji broji preko 90 miliona pregleda.

Za najbolju britansku grupu proglašeni su Foals, za "zvezdu u usponu" na ostrvu imenovana je Salest, a nabolji album godine napravio je reper Dejv sa svojom "Psihodramom". Reper je napravio pravu pometnju kada je tokom svog nastupa izmenio tekst pesme i Borisa Džonsona nazvao "pravim rasistom". 

- I ako to neko nije rekao, ravnopravnost je pravo, ona ne zaslužuje hvalu. Ako je ne želiš, nikad je nećeš dobiti. Kako mediji tretiraju Kejt u odnosu na to kako tretiraju Megan? To jeste rasizam, čak i kada ne izgleda kao rasizam. Istina je da je naš premijer pravi rasista - repovao je on.

Reper je takođe odao počast Džeku Meritu, studnetu prava na Kembridžu koji je stradao na Londonskom mostu tokom terorističkog napada.

Kada je reč o međunarodnim solo muzičarima godine, tu nije bilo mnogo iznenađenja. Tajler d Kriejtor (Tyler, The Creator) i Bili Ajliš osvojili su mušku, odnosno žensku kategoriju. Podsetimo, na nedavnoj dodeli Gremija reper je osvojio nagradu za najbolji hip hop album, dok je pevačica trijumfovala te večeri i kući odnela pet nagrada.

Brit nagrade 2020 Tyler, the Creator Foto: Tanjug/Invision/AP

Tajler je, primivši nagradu, podsetio publiku da mu je pre pet godina zabranjen nastup u Ujedninjenom kraljevstvu. Njegova muzika je, navodno, ocenjena kao ona koja "promoviše nasilje, homofobiju i mržnju i podstiče druge na teroristička dela".

- Želim da se posebno zahvalim nekome ko je blizak mom srcu i ko je doprineo  tome da u ovu zemlju pre pet godina nisam mogao da uđem. Znam da je sada kod kuće i da pi*di. Hvala ti, Tereza Mej - rekao je on.

Dok je Tajler bio političan, Bili Ajliš je bila vrlo lična. Tin zvezda otpevala je svoju nedavno objavljenu pesmu "No Time to Die", koja će biti naslovna numera novog filma o Džejms Bondu pre nego što je primila nagradu za najbolju internacionalnu muzičarku.

Brit nagrade 2020 Bili AJliš Foto: Tanjug/Invision/AP

- Moram da kažem nešto što mi je palo na pamet večeras. Nedavno sam osetila da me mnogo mrze, a kada sam se popela na ovu scenu i videla sve vas kako mi se osmehujete, to me je nagnalo na suze i osećam kao da bih sada mogla da zaplačem. Tako da hvala vam - rekla je ona dok joj se glas lomio.

Iako se kući vraćaju praznih ruku, posebnu pažnju su na dodeli nagrada privukli Hari Stajls i Lizo svojim nastupima. Kako su izgledali njihovi nastupi, pogledajte u narednim snimcima:

Britanske muzičke nagrade ove godine su smanjile broj takmičarskih kategorija, a takođe i ograničile vreme govora pobednika, kako bi se uklopile u zahteve TV stanica. Takođe, ni Brit nije mogao da prođe bez kritika da je nedovoljno ženskih muzičarki nominovano u mešovitim kategorijama.

Video: Da li znate koliko Srba je dobilo Oskara?

(D. D. Savanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA