Dijana i Boris u braku i na sceni zajedno: U Nemačkoj sam slušao o talentovanom sopranu iz Beograda

Bračni par će održati koncerte u Beogradu, Nišu, Subotici i Novom Sadu

  • 0
Boris Martinović Boris i Dijana Martinović / Foto: Promo

Sopran sa međunarodnom karijerom, Dijana Martinović, i njen suprug, slavni američko-hrvatski umetnik Boris Martinović, uz klavirsku pratnju Beograđanina Koste Jevtića, održaće pet besplatnih koncerata u Srbiji u toku marta, aprila i maja 2020. godine.

Zakazana su dva nastupa u Beogradu – 6. marta u Skupštini grada i 30. marta u Italijanskom institutu za kulturu, a zatim u gradskim kućama u Nišu (13. april), Subotici (9. maj) i Novom Sadu (23. maj).

Sa Dijanom i Borisom smo porazgovarali o ovom poduhvatu, o operi u Srbiji i u svetu, i o njihovoj zajedničkoj privatnoj i profesionalnoj saradnji...

  • Odakle je potekla ideja da održite pet koncerata širom Srbije?

Boris: Moja supruga Dijana i ja smo do pre dve godine živeli na relaciji Hrvatska-Amerika-Beograd, da bismo otprilike, u isto to vreme, iz ličnih razloga odabrali Beograd za stalnu adresu - za narednih nekoliko godina. U ovom periodu Dijana mi je često predlagala kako bi bilo lepo, s obzirom na to da ovde privatno živimo, da se i ovdašnjoj publici i ljubiteljima klasične muzike i opere predstavim određenim projektom. I tako su nastali "Internacionalni mostovi muzike".

Dijana: Pet koncerata u Srbiji deo su projekta "Internacionalni mostovi muzike", koji je nastao iz moje želje da predstavim Borisa publici, ljubiteljima klasične muzike i opere u našoj zemlji. Smatram da je samo njegovo prisustvo u našoj zemlji, s obzirom na značaj njegovog imena na svetskoj operskoj sceni, umeća, iskustva i znanja, neprocenjivo - kako za publiku, tako i za mlade umetnike.

  • Kao što ste napomenuli, koncerti su organizovani u sklopu projekta "Internacionalni mostovi muzike – Muzika spaja i kada sve drugo razdvaja". Koji je cilj tog projekta i šta nam on donosi?

Dijana: Projekat ima nekoliko ciljeva. Glavni je iskoristiti muziku koja je sama po sebi veoma moćno komunikacijsko sredstvo u svrhu ostvarivanja kulturne diplomatije kroz muzičko stvaralaštvo i izvođaštvo između naše zemlje i Repubilke Hrvatske, koja je ove godine i zemlja koja predsedava Evropskom Unijom.

Naše zemlje su susedi. Granice se ne mogu pomerati, ratove i stradanja još dugo nećemo moći da zaboravimo, ali barem možemo međusobno da sarađujemo i da se poštujemo. Kultura i muzika predstavljaju najpogodnije i najbezbolnije tlo za takvu saradnju. I to smo ovim projektima želeli da postignemo.

Jedan od podciljeva nam je bio i razvoj publike za pomenuti žanr solo-pesme u našoj zemlji, kao i pomoć i promovisanje naših talentovanih mladih pevača koji još uvek nisu dovoljno prisutni na našoj koncertnoj i operskoj sceni.

Boris Martinović Boris Martinović / Foto: Promo
  • Koja dela čine vaš repertoar?

Dijana: Program koncerata je svojim najvećim delom koncipiran od solo-pesama srpskih kompozitora Petra Konjovića, Stanislava Biničkog, Milana Prebande, Isidora Bajića i solo-pesama hrvatskih kompozitora iz istog perioda Jakova Gotovca, Jozefa Hatzea, Dore Pejačević. Tu će biti još nekoliko interesantnih dueta i arija iz opera i opereta.

  • Kako biste opisali opersku scenu Srbije i po čemu se ona razlikuje od one u Hrvatskoj i SAD?

Boris: Nisam u potpunosti upoznat sa operskom scenom u Srbiji.

Dijana: Operska scena u Srbiji se po mnogo čemu razlikuje od one u Hrvatskoj i SAD. Glavna razlika, mogu slobodno reći "problematika", nije toliko u kvalitetu umetnika, školi pevanja ili budžetu, koliko je u ljudima. Ljudi u našoj zemlji ne umeju (ili ne žele) da sarađuju jedni sa drugima, nego uspeh onog drugog doživljavaju kao svoju potencijalnu pretnju koju treba osujetiti i uništiti, što uveliko otežava bilo kakav napredak ne samo pojedinca već i čitavog društva.

Bila sam svedok mnogih projekata u našoj zemlji koji su bili sjajno osmišljeni, ali nikada nisu dočekali svoju realizaciju zbog spomenute problematike.

Boris Martinovich Foto: Promo

Svakako treba pohvaliti napor svakog umetnika u našoj zemlji, kao i naše Ministarstvo kulture koje, bez obzira na mnoge poteškoće, nastoji da omogući kulturi, pa samim tim i muzici i operi, njen održivi razvoj i napredak.

  • Budući da ste privatno bračni par, kakav je osećaj nastupati zajedno?

Boris: Lep.

Dijana: Lep i inspirativan.

  • Pošto je Dijana studirala na FMU u Beogradu, a Boris na Džulijardu u Njujorku, gde su vam se putevi susreli i kako?

Boris: Dijana nije samo studirala na FMU, već i u Štutgartu u Nemačkoj i u Lionu Francuskoj. U Štutgartu je studirala postdiplomske studije kod mog kolege i prijatelja Franciska Araize, koji mi je već tada pričao o "veoma talentovanom dramskom sopranu iz Beograda", kako se o Dijani u to vreme pričalo.

Upoznali smo se tek mnogo godina nakon Dijaninog završetka studija i angažovanja u Nemačkoj. U pitanju je bio projekat koji je trebalo zajedno da radimo i zbog kog sam iz Kalifornije doletio u Beograd. Upoznao nas je u Beogradu, ispred Madlenianuma, moj prijatelj Boško Savković, direktor SilaFesta, Festivala turističkog filma na Srebrnom jezeru.

Boris Martinovich Foto: Promo

Dijana: Osnovne studije iz solo-pevanja sam završila na FMU u Beogradu, ali je moj stvarni umetnički put, profesionalni razvoj i inostrani angažman započeo tek po upisu na postidplomske studije iz solo-pevanja na HFM u Štutgartu, u klasi pomenutog profesora Franciska Araize, pa je uglavnom bio vezan za inostranstvo. U tom kontekstu smo se i Boris i ja upoznali. Kao što je Boris i opisao, u Beogradu ispred Madlenianuma, zbog projekta na kom je oboje trebalo da radimo.

Interesantno je da do te saradnje nikada nije došlo. (smeh) Ali, danas, osam godina nakon tog susreta ostvarujemo veliki zajednički projekat sličan tom prvom zamišljenom. Naš tadašnji susret, umesto u posao, pretvorio se u divan zajednički život i brak.

  • Šta publika u Srbiji može očekivati od vaših nastupa?

Boris: Nadam se da će publika biti zadovoljna.

Dijana: Publika može da očekuje jedno divno veče prepuno lepe muzike, lepe energije i lepe poruke tolerancije, demokratije kroz muziku, međusobnog poštovanja i poštovanja različitosti. Nadamo se da će publika uživati isto onoliko koliko smo mi uživali u kreiranju ovog projekta i koncerta.

Boris Martinovich Foto: Promo
  • Nakon ovih, da li planirate još budućih poduhvata?

Boris: U narednom periodu, pored ovog projekta, očekuje nas još nekoliko svetskih kojima se vrlo radujemo. Pošto su još u početnoj fazi realizacije, o njima ćemo vašu publiku obavestiti naknadno.

(D.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA