≫ 

"Let It Be" je jedan od najvećih Bitlsa, ali Džon Lenon je mrzeo ovu pesmu

To je bila jedna od njegovih najvećih svađa sa Mekartnijem

  • 2
the Beatles The Beatles / Foto: Profimedia

"Let It Be" je jedan od najvećih hitova Bitlsa (Beatles) i jedan od najvećih hitova ikada. No, Džon Lenon ovu pesmu nije mogao da podnese. 

Zašto je tako savremenici liverpulske četvorke daju brojne razloge. Ali činjenica je da su se do tog trenutka članovi benda stalno svađali, a Lenon je kasnije to iskustvo opisao kao "život u paklu". Dok su Lenon i Mekartni celog života imali kreativne razlike (iz kojih su se rađale sjajne stvari"), suprotni pravci i ukusi su ih u datom trenu udaljili više nego ikada pre. Polu je bilo dosta Džonovi eksperimentisanja, dok je Lenon nazvao Mekartnijev pripovedački stil "muzikom za bake", piše Ultimate Classic Rock.

Stoga niko bilo iznenađujuće da je Lenon odmah odbio ideju svog kolege kada je ovaj u januaru 1969. godine ušetao u studio sa tekstom pesme "Let It Be". Pol je rekao da ga je inspirisao san u kome je video svoju preminulu majku, dok je Lenon mislio da pesma ne odgovara stilu benda.

- Ali to je bio Pol. Šta reći? To nema veze sa Bitlsima. Ne znam o čemu je mislio kada je napisao "Let It Be" - rekao je kasnije tekstopisac Dejvid Šef.

Po njegovom mišljenju, Mekartni je pokušao da oćivi magiju jednog drugog klasičnog tona.

- Mislim da ga je inspirisala pesma "Bridge Over Troubled Waters" od Sajmona i Garfankela. Mislim da je želeo da napiše tu pesmu.

via GIPHY

Moguće je da se Lenonu ovo nije dopalo. Ipak, drugi izvor kaže da mu je smetala referenca "Mother Mary". Iako je Mekartni insistirao da se to odnosi na njegovu majku, Lenon, koji je bio antireligijski orijentisan, smatrao je da se ostavlja mnogo prostora za interpretaciju.

Kada je Fil Spektor radio na završnici "Let It Be" 1970. godine on je dodao audio Lenonovog podsmešljivog komentara - “And now, we’d like to do ‘Hark the Angels Come’” u pesmu "Dig It", koja je snimljena neposredno pre "Let It Be". Komentar se i dalje smatra kao Lenonova direktna kritika ove pesme.

No, bez obzira, "Let It Be" je postao ikonični hit. U aprilu 1970. bila je hti broj jedan na Bilborodovoj hot 100 listi, a smatra se jednom od najpoznatijih pesama 20. veka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Saša

    12. april 2020 | 13:56

    Kakvi bitlsi, elvis prisli je king forever, 10..puta je bolji glas tonažu glasa imao elvis najbolji pevač svih vremena elvis prisli kralj zauvek...

  • Boža zemunac

    12. april 2020 | 15:17

    Nisam znao da je Lenon nastrojen antireligijski. Šteta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA