Heroj u Srbiji i Nemačkoj: Čuveni pevač Bata Ilić poslao je pomoć svom selu u blizini Beograda

Razlog je zapravo tužan...

  • 1
Bata Illic Bata Ilić / Foto: rnz.de/Privatna arhiva

Sa hitovima poput "Michaela", "Schwarze Madonna", (Crna Madona), ili "Želeo bih da budem dugme na vašoj bluzi", pop pevač Bata Ilić je jednom bio stalni gost u hit paradi ZDF-a sa Diterom Tomasom Hekom. Bio je 62 puta na bini u Berlinu. Sada nemačko-jugoslovenski šlager pevač ponosno pozira sa grbom dobrovoljne vatrogasne brigade Eschelbronn. Kako to?

Razlog je zapravo tužan: Godine 2014. u Srbiji, domovini Bate Ilića, desila se tragedija. U malom selu Velika Krsna na jugu Beograda troje male dece preminulo je u požaru jer selo nije imalo svoju vatrogasnu stanicu. Najbliža je udaljena 20 kilometara, a službe hitne pomoći nisu stigle na vreme. Pevač je tada podneo žalbu u Feuervehr-Magazin, trgovinskom časopisu za protivpožarnu službu i zaštitu od požara, i zatražio vatrogasno vozilo i polovnu odeću za svoje rodno mesto, piše nemački RNZ.

Bata je potom nabavio vozilo od Florijanaca iz vatrogasne brigade Kornvestheim. Njihov komandant Matias Hausler izjavio je da su predstavnici grada otpušteni tenkovski vatrogasni motor predali pop pevaču. Ilić je takođe stupio u kontakt sa vatrogasnom brigadom Eschelbronner, jer vatrogasna jedinica nije želela da jednostavno baci svoje jakne "Jager 90", jer su i dalje bile su kvalitetne. Više nisu ispunjavale traženi standard, zbog čega su bile zamenjene. Međutim, i dalje su bile upotrebljive i da i dalje su ih čuvali.

Kolekcija ove operativne odeće datira iz 1990. godine. Tada je postojao "Eurofighter", zvani "Jager 90", vojna letelica koja je poput vatrogasne brigade važila za brzu i ciljanu operativnu spremnost. U januaru su na put poslate jakne iz stolarskog sela. Donacija je sada stigla na Balkan i predata je hitnim službama.

Za vatrogasce su jakne nezaobilazni deo opreme kako bi se osigurala sigurnost stanovništva i, naravno, lična sigurnost u toku rada.

Na ovaj način smo našim drugovima u Srbiji mogli da pružimo veliku pomoć - kaže Stefan Glasl, koji je uspostavio vezu i koordinirao akciju.

Pevačka karijera 81-ogodišnjeg Ilića započela je 1967. godine kada je snimio svoju prvu ploču. Njegov najveći hit "Michaela" datira iz 1972. Nije se mnogo isticao početkom 1980-ih, ali se i danas pojavljuje na radiju i televiziji gde peva pojedine svoje hitove koji su već dostigli kultni status.

Već četrdeset godina živi u Graefelfingu u blizini Minhena sa suprugom Olgom. Tamo oboje uživaju u životu u ruralnoj sredini.

- To je poput odmora - kaže Ilić, koji finansijski podržava škole i vrtiće u svojoj zemlji.

Rođen u Beogradu, Bata Ilić se u Nemačkoj obreo gotovo slučajno. Kao tinejdžer je oduševljeno svirao džez i nastupao po klubovima, da bi 1962. dobio poziv ambasade SAD u Beogradu da održi koncert. Oduševljenje američkih domaćina je bilo toliko da mu je odmah ponuđen ugovor da svira u američkim klubovima u nemačkim gradovima Bad Kisingenu, Bad Hersfeldu, Fuldi i Berlinu. U Nemačkoj je i ostao, zajedno sa njegovom tadašnjom devojkom i sadašnjom suprugom Olgom, prošle godine je pisao Nedeljnik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pero

    15. april 2020 | 12:45

    Svaka cast brate Srbine.Nije vazno gde i koliko si zaradio vazne je se uvek setiti odakle potices.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA