≫ 

"Propaganda u toku Hladnog rata": Da li je CIA napisala najveći hit grupe Scorpions?

"Želeli smo da pokažemo ruskom narodu da stasava nova generacija Nemaca", izjavio je gitarista Rudolf Šenker...

  • 2
Scorpions Printskrin: YouTube/Daniel Lair

Novosnimljeni podkast dotaći će se pitanja da li je najpoznatiji hit grupe Scorpions, "Wind of Change", zaista napisala CIA kao propagandu u toku Hladnog rata. Glavni pevač benda, Klaus Majne, zvanično je naveden kao autor pesme, prenosi Soundguardian.

Produciran od strane Crooked Media i Pineapple Street Studios, osmodelni podkast serijal, pod nazivom Wind of Change, premijeru će doživeti na Spotify-u 11. maja, a vodiće je istraživački novinar "Njujorkera", Patrik Raden Kif.

- To je priča koja se proteže kroz muzičke žanrove, preko granica i razdoblja istorije - izjavio je Kif za Deadline i dodao:

- Dakle, meni je bilo važno da čujete muziku, naglaske i glasove i prosudite sami ko bi mogao da govori laži, a ko istinu. Tako sam se zabavljao istražujući ovu ludu priču godinu dana, istražujući mračne poteze istorije hladnog rata i obavljajući gotovo stotinu intervjua u četiri zemlje s rokerima i špijunima. Jedva čekam da to podelim sa svetom.

Još 2015. godine Skorpionsi su objasnili kako je Wind of Change napisan nakon što su primetili drugačiju atmosferu u Rusiji nakon što su prvi put posetili tu zemlju u sklopu turneje kojom su promovisali album Savage Amusment 1988. godine; i godinu kasnije kada su s drugim velikanima roka nastupili u sklopu Moscow Music Peace Festival-a. Prema prisećanju gitariste Rudolfa Šenkera, iza "gvozdene zavese" su otišli kako bi pomogli u promeni percepcije Nemaca u regionu koji je pretrpeo toliko mnogo posle Drugog svetskog rata.

- Želeli smo da pokažemo ruskom narodu da stasava nova generacija Nemaca - rekao je. - Oni ne dolaze s tenkovima i oružjem kako bi vodili rat – stižu s gitarama i rokenrolom kako bi doneli ljubav.

- Bilo je toliko emotivnih trenutaka u Moskvi - istakao je Mejn i dodao: 

- Pretpostavljam da je to mogao biti Bon Džovi ili Motley Crüe, bilo ko od ovih koji su otišli kući nadahnuti onim što su videli, ali za njih je to bilo u fazonu: "Hej! Protresli smo Sovjetski savez, momci!". Za nas je možda bilo drugačije. Videli smo toliko promena od Lenjingrada ’88. do Moskve ’89. To je bila inspiracija za "Wind of Change".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA