≫ 

Ko je Rijanon iz čuvene pesme Fleetwood Mac? Ime velške boginje Stivi Niks nije mogla da zaboravi

Tek nakon što je napisala pesmu, naišla je na drevni mit

  • 0
rijanon, Rhiannon Fleetwood Mac Printskrin: Youtube/WestLAGuy

Sasvim je logično da je "Rijanon", pesma koja je već 45 godina zaštitni znak Stivi Niks, vezana za neku drevnu magiju.

Bibilomantija, metod koji koristi knjige za prorocanje sudbine, veruje da će vam, ako otvorite knjigu na bilo kojoj strani, prva rečenica koju pročitate dati neko predskazanje ili rešenje dileme. Naročito ako je ta knjiga Sveto pismo. No, ona koja je Stivi Niks pokupila 1974. godine, i zahvaljujući kojoj je stekla svetsku slavu, nije imala mnogo da ponudi.

- Bila je to glupa knjižica mekog omota koju sam pronašla negde, u nečijoj kući, kako leži na kauču. Zvala se "Trijada" (napisala ju je Meri Leder) i pričala je o devojci koju je zaposeo duh po imenu Rijanon. Pročitala sam je i to ime me je obuzelo. Morala sam da napišem nešto. Sela sam za klavir i osmislila pesmu o ženi koja je vezana za ptice i magiju. I dalje imam kasetu na kojoj sam je prvi put snimila - rekla je Stivi pre više od 40 godina.

U tome joj je pomogao Lindsi Bakingem, njen kolega i tadašnji dečko.

- Rekla sam mu: "Moramo da odemo u park i snimimo ptice kako uzleću". Pogledao me je kao da sam luda. A onda je rekao da je Rijanon prelepo ime.

Vremenom je otkriveno da najveći hit Flitvud Meka (Fleetwood Mac) ima dublje značenje.

- Otkrila sam, nakon što sam napisala pesmu, da je Rijanon bila boginja konja i ona koja je stvorila ptice. Njene tri ptice su stvarale muziku, a tokom ratnih dejstava mogli ste videti Rijanon kako se pojavljuje na konju.  

Rijanon Rijanon / Foto: Wikipedia

Stivi je, kaže, to pročitala u knjizi po imenu "Mabanogian", jednoj od najstarijih kolekcija proznih priča u britanskoj književnosti. U njoj se nalaze velški mitovi, skupljeni iz njihove usmene tradicije tokom 12. i 13. veka.

- Kada bi se Rijanon pojavila, bi biste se onesvestili. No, kada se probudite, opasnosti više nema, i jedino ćete videti tri ptice i čuti tihu pesmu. Tako da je, zapravo, u tim mitovima postojala Rijanonina pesma. Ništa od toga nisam znala.

U vreme kada je napisala "Rijanon" Stivi je radila kao konobarica, živela sa Bakingemom, a njihov zajednički debitantski album nije privlačio ničiju pažnju. No, kada je njihov menadžer pustio nekoliko pesama Miku Flitvudu, frontmenu benda Flitvud Mek, ovaj je bio oduševljen. Prvenstveno je želeo samo Bakingema, ali kada je ovaj kao uslov postavio to da u bendu mora da bude i Stivi, nastala je grupa čije se pesme slušaju već petu deceniju.

Njihov prvi zajednički album objavljen je 1975. godine, a "Rijanon" je na njemu bila druga pesma. Na top listi u SAD-u popela se na 11. mesto. Ali ono što je zaista pozicioniralo ovu pesmu u pop kulturi bilo je Stivino zavodljivo, zanosno plesanje na bini kada bi je pevala. Ona bi mahala svojim ešaršama, njena plava kosa bi letela ispod oboda šešira, a numeru je umela da produži i na šest minuta. Flitvud je govorio da ga njena izvedba podseća na egzorcizam.

via GIPHY

Veliki projekat baziran na "Rijanon"

Stivi Niks nedavno je izjavila da period samoizolaije koristi kako bi radila na potencijalnom multimedijalnom projektu baziranom na ovom hitu. Kako je rekla za "Rolling Stone", ideja joj je da stvori knjigu/film inspirisan mitom o ovoj velškoj veštici.

via GIPHY

- Poslednjih 30 godina pisala sam poeziju o Rijanon. Mislim da ću sada početi nešto da snimam. Pretvoriću neke od ovih divnih pesama u muziku. Sada u karantinu, ako ne morate da čuvate decu, možete da zaista radite ono što ste želeli celoga života - rekla je ona.

Video: Oni će vam odneti dušu u pakao! Ovo su demoni srpske mitologije

(D.D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA