≫ 

Holivudska diva otpevala je pre pola veka "Marš na Drinu": Zvala ju je "Mali vojnik"

Koračnica je istovremeno dobila tekst i na engleskom, i na srpskom

  • 0
Pati Pejdž Pati Pejdž / Foto: General Artists Corporation/Wikipedia

Klara En Fauler, poznatija kao Pati Pejdž, bila je jedna od najpopularnijih pop pevačica tokom 1950-ih i 1960-ih u SAD-u. Njena najpoznatija pesma svakakko je bio "Tennessee Waltz", ali Srbima je draga postala kada je pre više od pola veka, tačnije 1964. godine, snimila sopstvenu verziju čuvene koračnice "Marš na Drinu".

Njena pesma zvala se "Little Soldier Boy" ili "Mali vojnik". Bila je glavna muzička tema istoimenog holivudskog filma.

U njenoj interpretaciji "Drina" je ime za igračku - drvenu figuricu vojnika, a u refrenu idu stihovi:

- Music, music, swinging and dancing, hopping to the polka band, hoopla, hoopla, happy is the bride, when everybody takes her by her hand...

Interesantno je da za to vreme kompozicija Stanislava Biničkog "Marš na Drinu" u Srbiji bila koračnica bez reči. Tek te iste 1964. godine dobija tekst i na srpskom, koji svi tako dobro znamo, što će reći da je poznata muzika istovremeno dobila tekst na srpskom i engleskom jeziku.

Pati Pejdž preminula je početkom 2013. godine u Južnoj Kaliforniji, u 85. godini. Bila je poznata po svom moćnom glasu, a tokom svoje 67-godišnje karijere prodala više od 100 miliona albuma. Pored muzičke imala je i glumačku karijeru. Snimila je šest filmova, od kojih su tri autobiografska, ali u ovom polju nije bila naročito uspešna.

Dobila je Gremi za album iz 1998. godine "Live at Carnegie Hall: The 50th Anniversary Concert", dok joj je posthumno dodeljen i Gremi za životno delo.

Video: Srpkinja iz Sijetla zasvirala Marš na Drinu u čast preminulog lekara: Za Vas, doktore Laziću

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA