≫ 

"Muzička industrija na respiratoru": Neodržavanje festivala znači ogroman ekonomski gubitak zemlje

Sve zavisi od toga kakva će biti odluka države i lekara o mogućnostima da se dozvole javna okupljanja, samim tim i muzički događaji...

  • 0
Arsenal fest 2020 Foto: Promo

U iščekivanju odluke države i struke o šansama da se planirani festivali održe u toku godine, a koja bi trebalo da bude doneta ovih dana, čelnici EXIT-a, Arsenal Festa, Beer Festa i Nišvila razmišljaju o "rezervnim" planovima i problemima s kojima se suočava muzička industrija.

Direktor Arsenal Festa, Zoran Vulović, kaže za Tanjug da razmatraju tri mogućnosti. Prva je svakako da se Arsenal festival održi u predviđenom terminu od 24. do 27. juna, druga je da se pomeri za koji mesec, a treća da sve pomere za 2021. godinu.

Arsenal fest 2020 Foto: Promo

Sve zavisi od toga kakva će biti odluka države i lekara o mogućnostima da se dozvole javna okupljanja, samim tim i muzički događaji, kaže Vulović i dodaje da su svi svesni da neodržavanje festivala znači i ogromne troškove za ekonomiju određenog grada ali i cele zemlje, posebno za muzičare i sve zaposlene u toj industriji.

- Arsenal Fest je već održan devet puta u Kragujevcu. Postao je izvor dela prihoda velikom broju ljudi. Ne mislim tu samo na muzičare koji dobiju honorar ili pivare i njihovu zaradu, već i na oko dve hiljade mladih ljudi agažovanih oko organizacije festivala - ističe Vulović.

Sada će, dodaje, izostati brojni turisti koji svakog juna dolaze na nekoliko dana u Kragujevac samo zbog Arsenala.

- Teško je izračunati koliko oni donose novca Kragujevcu, odnosno koliki je to gubitak za grad i kragujevačku privredu, ali sigurno nije mali - navodi Vulović.

EXIT Main stage EXIT Main stage / Foto: Promo

Ovom situacijom pogođeni su svi, a prema njegovom mišljenju, ne treba praviti razlike između muzičara, promotera, iznajmljivača opreme, prevoza, keteringa…

Najvažnije je, kaže, da se stvore pogodne okolnosti za održavanje koncerata i festivala, naravno uz sve neophodne zdravstvene mere, jer su ključne aktivnosti bez kojih suštinski nema muzičke industrije.

(Tanjug.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA