Sting u novom dokumentarcu: "Psihodelične droge nisu odgovor na probleme, ali mogu biti početak"

Pored muzičara se pojavljuju i Dapak Čopra, Adam Horovic, Rozi Perez, Sara Silverman, Ben Stiler, Keri Fišer...

  • 0
Sting Sting u dokumentarnom filmu "Have A Good Trip" / Printskrin: YouTube/Netflix

Bilo da jeste ili niste konzumirali psihodelične droge, treba pogledati Netflix-ov dokumentarac "Have a Good Trip: Adventures in Psychedelics".

Pored brojnih poznatih ličnosti iz sveta umetnosti, filma i muzike, u njemu govori i psihijatar koji proučava uticaj psihodeličnih droga, poput LSD-a i pečurki, na lečenje mentalnih poremećaja, kao što je depresija. Posle 40 godina, američka vlada je odobrila ova istraživanja. Usput ćete čuti, između ostalih, i iskustva Stinga i repera ASAP Rokija na esidu, piše Noizz.

- Ne mislim da su psihodelične droge odgovor na probleme našeg sveta, ali bi mogle da budu početak – započinje Sting.

Pored njega, u dokumentarcu govore čuveni guru i prosvetitelj Dapak Čopra, zvezda hipi pokreta Donovan, nekadašnji član Beastie Boys Adam Horovic i njegova žena Kejtlin, Rozi Perez, Sara Silverman, Ben Stiler… Kako su se izjave ljudi snimale u rasponu od 11 godina, čućete i iskustva pokojne Keri Fišer i Entonija Burdena (što su dva možda i najsentimentalnija momenta u fimu).

Sve je obojeno duhovitim tonom, kako bi se razbila stigma u vezi sa propagandom koja se do nedavno mogla čuti o psihodelicima, a koja je uglavnom bila plastična i iskrivljena; à la "Drugs are bad mkay". Film predstavlja prednosti i mane ovih droga, njihovu istoriju, budućnost, kulturni uticaj, kao i da li si zaista "jedno sa univerzumem" kada si na esidu.

Film je pisao i režirao Donik Keri (pisao je scenario za The Simpsons, New Girl, Parks and Recreation) i iz tog razloga ni u jednom momentu dokumentarac vas neće smoriti. Pun je sjajnih animacija, koje dočaravaju priče sagovornika – kako se, na primer, trava u dvorištu obraćala Stingu ili kako je Keri Fiđer razgovarala sa žirom.

Svoju izjavu dao je i Zak Liri, sin Timotija Lirija – doktora psihologije, nekadašnjeg šefa katedre na Harvardskom univerzitetu i najpoznatijeg zagovornik istraživanja i upotrebe psihodeličnih droga u lečenju. Timoti je dobio otkaz na Harvardu 1963. A posle više od 40 godina američka Vlada je ponovo dozvolila ova istraživanja...

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA