• 0

Sting u novom dokumentarcu: "Psihodelične droge nisu odgovor na probleme, ali mogu biti početak"

Pored muzičara se pojavljuju i Dapak Čopra, Adam Horovic, Rozi Perez, Sara Silverman, Ben Stiler, Keri Fišer...

  • 0
Sting

Sting u dokumentarnom filmu "Have A Good Trip" / Printskrin: YouTube/Netflix

Bilo da jeste ili niste konzumirali psihodelične droge, treba pogledati Netflix-ov dokumentarac "Have a Good Trip: Adventures in Psychedelics".

Pored brojnih poznatih ličnosti iz sveta umetnosti, filma i muzike, u njemu govori i psihijatar koji proučava uticaj psihodeličnih droga, poput LSD-a i pečurki, na lečenje mentalnih poremećaja, kao što je depresija. Posle 40 godina, američka vlada je odobrila ova istraživanja. Usput ćete čuti, između ostalih, i iskustva Stinga i repera ASAP Rokija na esidu, piše Noizz.

- Ne mislim da su psihodelične droge odgovor na probleme našeg sveta, ali bi mogle da budu početak – započinje Sting.

Pored njega, u dokumentarcu govore čuveni guru i prosvetitelj Dapak Čopra, zvezda hipi pokreta Donovan, nekadašnji član Beastie Boys Adam Horovic i njegova žena Kejtlin, Rozi Perez, Sara Silverman, Ben Stiler… Kako su se izjave ljudi snimale u rasponu od 11 godina, čućete i iskustva pokojne Keri Fišer i Entonija Burdena (što su dva možda i najsentimentalnija momenta u fimu).

Sve je obojeno duhovitim tonom, kako bi se razbila stigma u vezi sa propagandom koja se do nedavno mogla čuti o psihodelicima, a koja je uglavnom bila plastična i iskrivljena; à la "Drugs are bad mkay". Film predstavlja prednosti i mane ovih droga, njihovu istoriju, budućnost, kulturni uticaj, kao i da li si zaista "jedno sa univerzumem" kada si na esidu.

Film je pisao i režirao Donik Keri (pisao je scenario za The Simpsons, New Girl, Parks and Recreation) i iz tog razloga ni u jednom momentu dokumentarac vas neće smoriti. Pun je sjajnih animacija, koje dočaravaju priče sagovornika – kako se, na primer, trava u dvorištu obraćala Stingu ili kako je Keri Fiđer razgovarala sa žirom.

Svoju izjavu dao je i Zak Liri, sin Timotija Lirija – doktora psihologije, nekadašnjeg šefa katedre na Harvardskom univerzitetu i najpoznatijeg zagovornik istraživanja i upotrebe psihodeličnih droga u lečenju. Timoti je dobio otkaz na Harvardu 1963. A posle više od 40 godina američka Vlada je ponovo dozvolila ova istraživanja...

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima