Najveći hit Frenka Sinatre "Strangers In The Night" napisao je slavni jugoslovenski pevač

Sinatra je sa pesmom "Strangers In The Night" osvojio Gremi nagradu za najbolju pesmu i za najbolji muški glas

  • 0
Frenk Sinatra Frenk Sinatra Prinstkrin: Youtube/Frank Sinatra

Mnogi ljudi smatraju da je Frenk Sinatra bio jedan od najboljih pevača svih vremena, a jedan od njegovih najvećih hitova, ako ne i najveći, je svakako "Strangers In The Night".

Ova pesma osvojila je svet, a da li ste znali da ju je napisala jugoslovenska muzička zvezda.

U pitanju je slavni pevač Ivo Robić, koju je ovu numeru komponovao i prijavio za Splitski festival pod nazivom "Ta ljetna noć". Međutim, ova kompozicija nije prošla selekciju poznatog muzičkog takmičenja.

Ivo Robić je odlučio da proda nemačkom kompozitoru Bertu Kempefrtu svesku sa notnim zapisima pesama koje nije snimio. Među njima je bila numera "Ta ljetna noć", odnosno "Stranci u noći".

Kemfert je zajedno sa Čarlsom Singltonom i Edijem Snajderom stvorio englesku verziju pesme pod nazivom "Strangers In The Night", koja na kraju dodeljena Frenku Sinatri, iako je prvobitno namenjena slavnoj grčkoj glumici i pevačici Melini Merkuri.

Američki pevač je doživeo veliki uspeh sa čuvenom numerom. Sinatra je sa pesmom "Strangers In The Night" osvojio Gremi nagradu za najbolju pesmu i za najbolji muški glas.

Poslušajte kako je Frenk Sinatra otpevao pesmu "Strangers In The Night":

Međutim, i drugi kompozitori su govorili da je legendarna numera njihova. Avo Uvezian  tvrdi da je napisao pesmu u Njujorku pod imenom "Broken Guitar". On je naveo da je numeru prezentovao Sinatri, ali se navodno Frenku nisu dopale reči pesme, pa je kompozicija preimenovana u "Strangers In The Night".

Francuski kompozitor Mišel Filip Žerar tvrdi da je melodija pesme "Strangers In The Night" plagijat njegove pesme "Magic Tango" iz 1953. godine.

Na kraju, sam Ivo Robić je u razgovoru sa Stjepanom Mihaljincem potvrdio da je autor Sinatrine pesme.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA