• 0

Haruki Murakami će na radiju puštati ploče, a to će biti divan poklon svetu zarobljenom u kovid-19

"Osećao sam grižu savest prema svetu dok sam slušao ovako sjajnu muziku i što sam se odlično samostalno provodio..."

  • 0
Haruki Murakami

Haruki Murakami / Foto: Profimedia/ROBERT SCHLESINGER/AFP

Likovi iz knjiga Harukija Murakamija emocije vide u bojama i čuju ih u zvukovima Bitlsa, Šostakoviča, Sare Von i kroz hiljade drugih folk, pop, rok, džez i klasičnih izvođača iz piščeve ogromne kolekcije ploča, piše Open Culture.

- Murakami se ne može nazvati muzičarom, ali razume muziku kao umetničku formu, i to više od većine muzičara koje poznajem, uključujući sebe. Kako je to moguće? – napisao je Dre Dimura za Flypaper.

Ne samo što je podelio svoje enciklopedijsko znanje muzike kroz fiktivne likove, Murakami je i svojih 10.000 ploča pretvorio u javnu arhivu, zajedno sa svojim knjigama i zapisima. Naziva ga „mestom otvorene međunarodne razmene književnosti i kulture“.

Murakami je postao i DJ 2018. godine kad je puštao nekoliko setova od po 55 minuta, zvanih Murakami Radio, na stanici Tokio FM.

Sad, usled neizvesnosti korona virusa i karantina, ponovo će puštati ploče za svoje obožavaoce u Japanu, i to ovog petka, 22, maja, pod nazivom Stay Home Special.

- Nadam se da će moć muzike malo ublažiti tugu koja se nagomilala usled korona virusa – rekao je Murakami.

Obožavaoci znaju koliko veliku ulogu muzika igra u njegovim knjigama, čak i u naobičnijoj, svakodnevnoj komunikaciji među ljudima, koju smo uzimali zdravo za gotovo. Pisac nudi muziku kao „prijateljsku uvertiru“.

Haruki Murakami

Haruki Murakami / Foto: Profimedia

- Skupljanje ploča i CD-ova je moj hobi od detinjstva. Kuća mi je puna ovih predmeta. Međutim, osećao sam grižu savest prema svetu dok sam slušao ovako sjajnu muziku i što sam se odlično samostalno provodio. Pomislio sam da bi bilo lepo to podeliti sa drugima i o tome razgovarati sa njima uz čašu vina ili šolju kafe – rekao je Murakami.

Iako književnik u Japanu važi za „otuđenika“, ovih dana je postao društven, pa smatra da je muzika pravi način da se otvore emotivni prostori i obogate karantinski životi.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima