• 2

Najluđa legenda o bendu Led Zeppelin: Krije li "Stairway to Heaven" satansku poruku?

Možda je najbolje da svako posluša i sam prosudi kako mu reči pesme zvuče

  • 2

The Beatles, Led Zeppelin, Judas Priest, Queen i mnogi drugi bendovi optuživanu su za korišćenje skrivenih poruka koje se mogu otkriti jedino puštanjem ploče unazad. Hrišćanske grupe u Americi svojevremeno su optuživale rok muzičare da ovim porukama pozivaju mlade da koriste drogu i alkohol.

No možda nijedan bend nije podstakao toliko priča, tračeva i urbanih legendi kao Led Zeppelin, a naročito njihova pesma "Stairway to Heaven" koja se i danas, skoro 50 godina od svog objavljivanja, nalazi u nebrojenim plejlistama.

Sve je počelo kada je TV propovednik Pol Krauč 1982. godine rekao kako, svirana unazad, pesma "Stairway to Heaven" zvuči ovako: "Here's to my sweet Satan/The one whose little path would make me sad, whose power is Satan/He will give those with him 666/There was a little toolshed where he made us suffer, sad Satan."

- Evo za mog slatkog Satanu. Onaj čiji će me malu put rastužiti, čije su moći Satana. On će onima koji su s njim dati 666. Tu je bila mala šupa u kojoj nas je naterao da patimo, tužni Satana.

Kada su ove izjave dobile medijski prostor, neki su mislili da su budalaste. Drugi su bili užasnuti. Mnogi slušaoci su premotavali kasetu i tvrdili da reči pesme zaista podsećaju na ono što je Krauč rekao.

Robert Plant, pevač i tekstopisac Led Zeppelina, porekao je navode.

- Ko bi na svetu čak i pomislio da uradi tako nešto? Mora da vam je baš dosadno kad vam je uošte palo na pamet da ljudi mogu da urade tako nešto - kazao je svojevremeno on.

Bend se držao toga da ako sličnosti postoje, one su posledica slučajnosti.

No, priče o skrivenoj poruci u ovoj pesmi nisu nestale. Nakon što je Plant porekao da ih je napisao, neki su tvrdili da je Džimi Pejdž zapravo napisao pesmu, a kao dokaze navodili činjenice da je Pejdž bio zainteresovan za magiju i dela okultista.

Od Pejdžovih neverovatnih gitarskih soloa, do Plantovog dinamičnog glasa, Led Zeppelin je bio i ostao jedan od najuticajnijih rok bendova ikada. A zahvaljujući hitovima koje su stvorili, to je bend koji i dalje živi. Stoga i ne čudi što su se ovako lude priče plele oko njihove muzike.

No, na Jutjubu se lako može naći ova pesma puštena od nazad. Možda je najbolje da svako posluša i sam prosudi kako mu reči u tom slučaju zvuče.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kalimero

    Mislim da su to bila potpuno iskrivljena tumačenja poruke koja ova pesma šalje. Čitati između redova a ne čitati same reči vodi nas na pogrešno i svojevoljno tumačenje. Stihovi o kupovini stepenica za nebo je ukazivanje na one koji baš to rade. Zlatom, materijalizmom i kupovinom misle kupiti sebi mesto na nebu i u raju. Dama je pohlepa. A upravo kamen koji se ne kotrlja je statičan i pasivan i kao takav joj omogućuje da sve i svakoga kupuje zlatom i parama.

  • Ena

    Jedan od najboljih bendova svih vremena..💜

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima