≫ 

Pesma "Beograd spava", skrivena himna srpske prestonice, dobila svoju treću verziju

Koja vam je najlepša?

  • 0
Gradski hor Beograd

Printskrin: Youtube/Gradski hor Beograd

Pesma "Beograd spava", koja se smatra jednom od najlepših o srpskoj prestonici, dobila je svoju treću verziju u izdanju Gradskog hora Beograd.

Aranžman za ovu verziju pesme priredio je Milan Mika Aćimović. Ovo je još jedna obrada velikog hita grupe "U škripcu", nakon veoma popularne obrade Nikole Vranjkovića i grupe Block out iz 2011. godine.

Originalna pesma je objavljena na albumu grupe U škripcu  "O, je" iz 1983. godine. Autor muzike i teksta je Zoran Vulović Vule, glavni autor i klavijaturista benda.

Ovu šestominutnu temu posvećenu srpskoj metropoli Beograđani vole da zovu skrivenom himnom grada.

- Kažu da je od svih rokenrol ostvarenja najbliža duši (ako takva stvar postoji) mesta u kojem su rođeni. Nema razloga da im se ne veruje, jer "Beograd spava" u sebi zaista ima nešto nesvakidašnje, komadić neuništivosti koju istinske metropole (a Beograd to, uprkos svemu, jeste) zadržavaju čak i kada se na njih nemilosrdno kidiše iz svih oružja. Kombinacijom Delčinog (Milan Delčić) vokala i Vasine (Aleksandar Vasiljević) prozračne gitare, uz Vuletov maestralni sintisajzer, dobijena je muzička supstanca od koje se spravljaju opasna, eksplozivna dela - ovim rečima je opisana originalna pesma na portalu Marginalac.

Obrada Block Outa donela je drugačije, ali podjednako snažno umetničko delo, upotpunjeno dinamičnim spotom, punim značenja i simbolike.

Spoj glasa pevača Mite i gitara Nikole Vranjkovića, učinili su od pesme Zorana Vulovića odličnu novu verziju, ukrašenu glasom Miloša Crnjanskog koji recituje "Lament nad Beogradom"

Svoj lični pečat ostavio je i Gradski hor.

Poslušajte sve tri verzije i odlučite koja vam se najviše sviđa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA