≫ 

Sa Vangelisom je osvojio Grčku i Evropu, a kao samostalac ceo svet: Ovo je priča o Demisu Rusosu

Važio je za jednog od najomiljenijih svetskih pevača, a njegov glas bio je prepoznatljiv

  • 7
Demis Rusos Demis Rusos Printskrin: Youtube/Paolo Mattaliano

Retke su pevačke zvezde koje imaju prepoznatljiv i autentičan glas, za koji biste na "prvu loptu" rekli kada čujete neku pesmu: "Da, to je taj pevač/ta pevačica". Jedan od takvih bio je legendarni Demis Rusos. Svojim vokalnim umećem očarao je planetu i ušao u istoriju svetske muzike.

Demis Rusos rodio se rodio se 15. juna 1945. godine u gradu Aleksandrija, u Egiptu. Njegovi roditelji bili su grčkog porekla., otac Jorgos bio inženjer i klasični gitarista, a majka Olga učestvovala je u grčkoj pozorišnoj grupi, zajedno sa njegovim tatom.

Demis se kao mlad zainteresovao za muziku i studirao je. Bio je član vizantijskog grčkog crkvenog hora u Aleksandriji. Na njega su uticali arapska i grčka pravoslavna muzika, kao i džez.

Tokom Suecke krize, njegova porodica je izgubila sve svoje posede, tako da su se preselili u Grčku.

Kada se nastanio u zemlju svog porekla, Demis se takođe aktivno bavio muzikom. Sa 17 godina bio je član grupe "Idols", da bi kasnije upoznao muzičara Evangelosa Odiseasa Papatanasijua, koji je neuporedivo poznatiji pod umetničkim imenom Vangelis, i bubnjara Lukasa Siderasa, s kojim će kasnije sarađivati u bendu "Aphrodite's Child".

Rusos je bio deo grupe "We Five" iz Atine, koja je imala limitiranu popularnost u Grčkoj. Demis je 1967. godine učestvovao na u audiciji za popunu progresivnog rok sastava "Aphrodite's Child". U isti je primljen, zajedno sa Vangelisom i Lukasom Siderasom.

Na početku angažmana u ovoj grupi, Rusos je bio samo pevač, da bi kasnije svirao i bas gitaru. Za kratko vreme grupa "Aphrodite's Child" postala je popularna, ne samo u Grčkoj, već i u Evropi, posebno u Francuskoj, kao i u zemljama Beneluksa (u Holandiji, Belgiji i Luskemburgu).

Nekih od hitova ovog benda, u kojem je Demis sa uspehom pevao, su "Rain and Tears", "5 O'clock", "Spring, Summer, Winter And Fall" i mnogi drugi.

Nakon raspada grupe "Aphrodite's Child", Rusos je nastavio da sarađuje sa Vangelisom, ali se fokusirao i na solo karijeru koja je bila i te kako uspešna. Njegov prvi veliki hit posle grupe "Aphrodite's Child" bio je "We Shall Dance", koji se našao na top 10 listama u Belgiji i Holandiji. To je bila samo inicijalna kapisla, jer onda počeo da izbacuje pesme kojom je stekao svetsku slavu.

Nekih od najvećih hitova su "Forever and Ever", "My Friend the Wind", "My Reason", "Velvet Mornings", "Goodbye My Love, Goodbye", "Someday Somewhere", "Lovely Lady of Arcadia", "Follow Me" i mnogi drugi. Tokom svoje bogate karijere prodao je više od 60 miliona albuma.

Demis Rusos - "My Friend the Wind":

Demis Rusos - "Goodbye My Love, Goodbye":

Demis Rusos - "Follow Me":

Demis Rusos - "Lovely Lady of Arcadia":

Osim na maternjem grčkom i engleskom, Demis je pevao i francuskom, španskom i na portugalskom jeziku. Kao pravoslavni vernik, pevao je po crkvama u Grčkoj i Francuskoj.

Demis Rusos bio posebna pojava u svetu muzike. Osim po svom baršunastom, lepršavom glasu, bio je prepoznatljiv po tome što je nosio kaftan, vrsta haljine bez postave.

Njegovi nastupi bili su puni energije, a muzički velikan uvek je sve davao od sebe kako bi publiku razveselio. A u tome je i te kako uspevao.

Umeo je i da zaigra, nekad i sirtaki:

Demis Rusos je tokom života mučio sa muku sa prekomernom kilažom. 1980. godine imao je čak 147 kilograma. Podvrgao se dijeti i za 10 meseci se smršao 50 kilograma. 1985. godine, avion koji je leteo iz Atine u Rim, u kojem je bio Rusos, je otet od strane pripadnika Hezbolaha i organizacije Islamski Džihad. Demis je pušten nakon 5 dana, a većina taoca nakon 17 dana.

Poslednji album pod nazivom "Demis" objavio je 2009. Iste godine, u njegovu čast, jedan asteroid dobio je ime 279226 Demisroussos. Preminuo je 25. januara 2015. u 70. godini života u Atini.

Demis je ostavio veliki trag u svetskoj muzici. 2016. godine u holandskom gradiću Najkerk otvoren je muzej posvećen legendarnom pevaču.

Hitovi Demisa Rusosa i dan danas se rado slušaju, a njegova muzika ostaće zauvek.

Za sam kraj, poslušajte veliki hit "Forever And Ever"

Video: Šta sve ne treba da radite u Grčkoj

(Vladimir Đorđević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sasa

    13. jun 2020 | 13:55

    Bravo telegrafu za ovo divno podsjecanje na jednu od najvecih pjevackih legendi,usput snimak koji vecina dosada nije vidjela..

  • Veteran

    13. jun 2020 | 13:45

    Muzika mog detinjstva i mladosti...Dragan 65

  • Lado

    13. jun 2020 | 14:20

    Bravo, da se podsetimo velikog Demisa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA