≫ 

35 godina od Yu Rock misije: Kada su muzičke zvezde nekadašnje Jugoslavije pevale za gladne u Africi

Prisetimo se kako je izgledao ovaj muzički spektakl na stadionu Crvene zvezde

  • 6
Yu rok misija Yu rok misija Printrksin: Youtube/EX YU ARHIV

Nekadašnja država SFR Jugolavija aktivno je učestvovala u muzičkom projektu "Live Aid", u organizaciji muzičara Boba Geldofa i Midža Jura, koji je imao cilj da se pomogne gladnima u Africi.

Muzičke zvezde bivše Juge su se udružile i formirale su "Aid" bend pod nazivom "Yu Rock misija".

Ovaj sastav činili su Oliver Mandić, Željko Bebek,Marina Perazić, Momčilo Bajagić-Bajaga, Aki Rahimovski, Slađana Milošević, Dado Topić, Masimo Savić, Zdravko Čolić, Jura Stublić, Peđa D' Boy, Dejan Cukić, Doris Dragović i mnogi drugi.

Svi oni snimili su pesmu pod nazivom "Za milion godina", za koju je napravljen i odgovarajući spot. Numera je postala izuzetno popularna, a čak je i prikazana na "Live Aid" koncertu u Londonu, na velikom video ekranu.

Povodom koncerta "Yu Rock misije" na stadionu Crvene zvezde 15. juna 1985. godine, kontaktirali smo Momčila Bajagića Bajagu, koji se za Pop&Kulturu prisetio ovog događaja:

- To je bilo vreme kad takvi koncerti nisu bili uobičajeni na Marakani. Bilo je jako glupo napraljevno. Mi (muzičari) smo bili na istočnoj tribini, publika na zapadu. Između je bio teren - rekao je Bajaga za Pop&Kulturu i objasnio da su svi na sceni skupili oko bubnjara kako bi to bolje zvučalo:

- Mi smo se skupili uz bubnjara To je pristojno zvučalo. Milić Vukašinović je izašao, nije znao odjek. On je ufurao da je neko pustio eho. (Milić Vukašinović je rekao): "Šta je ovo, šta je ovo". Niko nije znao kakav će biti zvuk - rekao je Bajaga i naveo da je scena bila udaljena 150 metara od publike:

- Video sam crnu masu ispred sebe. Zamolio sam ih (publiku) da upale upaljače - naveo je slavni muzičar i dodao da se na taj način videla sa scene publika, tako da je potez sa upaljivanjem upaljača bio pun pogodak.

Pogledajte spot za pesmu "Za milion godina":

Pogledajte i spot koji je prikazan na "Live Aid" koncertu u Londonu:

Inače, muzičke zvezde tadašnje Jugoslavije izvele su ovu pesmu na osmočasovnom koncertu 15. juna 1985. u Beogradu, koji je održan na stadionu Crvene zvezde.

Pogledajte:

(Vladimir Đorđević)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA