≫ 

Najbolji stihovi grupe The Velvet Underground: 10 pesama koje vam menjaju razmišljanje

Njihov mandat je bio kratkotrajan, ali uticaj nemerljiv...

  • 0
The Velvet Underground The Velvet Underground / Foto: Wikimedia/Verve Records, MGM Records

U muzičkom katalogu grupe The Velvet Underground nalaze se zaista transgresivne pesme, ali postoje i pojedine najlepše ljubavne balada rok istorije.

Glavni sastav kultnog benda bio je zajedno tek manje od pet godina, a "kršteni" su krajem 1965, dok ih je Lu Rid napustio već u avgustu 1970. godine, piše Undiscover Music.

10 najboljih pesama The Velvet Underground-a na ovoj listi uopšte nije bilo lako izabrati.

Da li ste saglasni sa izborom?

10. White Light/White Heat

Njihov drugi album je bio daleko najekstremniji, a njegov naslovni naslov, White Light / White Heat, bio je Ridova oda prema onome što je tada bila njegova droga po izboru. Nalet amfetamina prilično je dobro uhvaćen nastupom benda koji predviđa pank rok, a Kejlov bas do kraja "topi" slušaoce. Pesma je izvanredno privlačna imajući u vidu njenu inspiraciju, a Dejvid Buovi je bio omiljeni Velvetov omot u toku njegovih Zigi godina.

9. I'm Waiting For The Man

Većina Ridovih pesama inspirisanih drogom nalaze se na ovoj listi. Iako niste nameravali da konzumirate heroin po mračnim ulicama Njujorka, sad znate kakav je to osećaj i koja je cena. Opet, pesma je neverovatno "zarazna". Nakon uvoda u album pod nazivom Sunday Morning, ovo je jedna od njihovih prvih rok numera.

8. Rock & Roll

Ovo je jedna od onih pesama koja je u opasnosti da postane "izlizana", jer je već nebrojeno puta preslušana. Međutim, predstavlja jednu od neodoljivih rok himni i svako može da se poistoveti sa petogodišnjom Dženi, koja je već dovoljno odrasla da shvati da je njen grad dosadan i da radio stanica u Njujorku daje sve odgovore.

7. Venus In Furs

Budući da je bend svoj naziv preuzeo iz knjige o sadomazohizmu, logično je da će vezivanje biti tema njihove najeksplicitnije pesme. Venus In Furs govori o intimi dvoje partnera, a slušaoca čini da se oseća kao voajer.

6. Pale Blue Eyes

Ovo je njihova najtužnija pesma, a govori o dugoročnoj ljubavnoj aferi koju pevač nikako ne može da preboli. Prema navodima iz Ridove biografije Entonija Dekertisa, ovo je afera koja se Ridu zaista desila.

5. Beginning To See The Light

Mislili ste da su sve njihove pesme o tami i opasnostima? Pokušajte da objasnite ovu pozitivnu numeru čiji se cinizam čita između redova. There are problems in these times, but whoo! None of them are mine...

4. I'll Be Your Mirror

Još jedan trijumf za Nika, koji niko nije primetio u to vreme. Pesma poseduje "ledenu" eleganciju koja je odgovarajuća za Ridovu najlepšu ljubavnu pesmu. Predstavlja očaravajuću melodiju njegove karijere. Da li reči govore o dobrim namerama ili opsesiji, na vam je da prosudite.

3. Sister Ray

Rok je trebalo da bude "izazivajući" 1968. godine, ali ova numera je učinila da se svi drugi osete bojažljivo. Traje preko 17 minuta. Poslušajte:

2. Sweet Jane

Takmičar za prvo mesto najboljih pesama The Velvet Underground-a, odiše jedinstvenim zvucima gitare, pamtljivim refrenom i ljubavnom lirikom. Da li je lošija od mesta broj 1? Procenite sami:

1. Heroin

Vizionarska na nekoliko nivoa. Kao prvo, zvuk benda - s Kejlovom violom koja kruži oko gitara Rida i Sterlinga Morisona, dok je Taker dodao prave udaraljke - bila je drugačija od dotad bilo čega drugog, a čak tri puta dostiže frenetičan vrhunac. Ridovi stihovi ovde su najpoetičniji. Prikazuje nam drugačiju stvarnost, baš kao što bi najbolji rok i trebalo da učini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA