≫ 

Nisu se predale uprkos negativnoj kritici: 24 godine planetarnog hita "Wannabe", simbola pop kulture

Godine 1996. singl se našao na svim hit-listama sveta, zauzevši 1. mesto u čak 37 zemalja

  • 0
Spajs grls, Spice girls Sleva nadesno: Mel Si, Ema Banton, Geri Halivel, Viktorija Bekam i Mel Bi / Foto: Shutterstock

Wannabe je debitantski singl pop grupe Spice Girls, koji je na današnji dan 1996. godine zauzeo 1. mesto na listi najboljih britanskih singlova.

Pesmu su napisale članice grupe, uz pomoć producenata i tekstopisaca Meta Roua i Ričarda Stanarda, u toku njihove prve profesionalne kantautorske radionice. Wannabe je otvorio album Spice, koji je objavljen u novembru 1996.

Wannabe je pevljiva dens-pop pesma u kojoj repuju Mel Bi i Geri Halivel. Njene reči govore o ženskom prijateljstvu koje je značajnije od ljubavne veze, pa je numera postala simbol ženskog osnaživanja i najuticajnija od sve "Spice Girls filozofije".

Iako muzički kritičari nisu bili oduševljeni, Wannabe se našla na svim hit-listama sveta, zauzevši 1. mesto u čak 37 zemalja. U tome joj je pomogao provokativni spot koji prikazuje devojke kako nepozvane uleću na "aristokratsku" žurku gde prave pometnju.

Singlom, ali i celim debitantskim albumom, članice Ema Banton, Mel Bi, Mel Si, Geri Halivel i Viktorija Bekam su zacementirale svoj planetarni uspeh, koji su održale narednih nekoliko godina.

Studijski album "Spice" prodat je u više od 31 miliona primeraka širom sveta, postavši najprodavaniji album ženske muzičke grupe u istoriji.

Spajs grls, Spice girls Foto: Columbia Pictures Collection / Everett / Profimedia

Grupa je prodala ukupno 85 miliona albuma, što ih je učinilo i najprodavanijom ženskom grupom svih vremena, i najvećim britanskim hitom posle Bitlsa. "Tajm" ih je sredinom 90-ih nazvao "najprepoznatljivijim licem" britanske pop kulture.

Devojke su do maja 1998. godine zaradile neverovatnih 800 miliona dolara. Pod rukovodstvom menadžera Sajmona Fulera, Spice Girls su postale globalni fenomen, postavši redovni deo svetskih medija.

Bile su aktivne do 2000. godine, pa su obnovile saradnju za turneju 2007-2008. Ponovo su se okupile 2012. godine, pa 2018. do danas...

(D.V.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA