≫ 

Sećate li se pesmice "Laste prolaste"? Nekada su njome odzvanjala sva dvorišta

Koje su vam igre i pesmice iz detinjstva ostale u najlepšem sećanju?

  • 5
Deca se igraju u parku u prirodi Deca se igraju / Foto: Shutterstock

Sećate li se vremena kada se iz svake ulice, vrtića ili dvorišta škole orila pesmica "Laste prolaste"? Jedna od omiljenih dečjih melodija, ali i igra, danas je uglanom zaboravljena, i to nepravedno, jer je decu učila timskoj igri, dovitljivosti, pomagala im da provere znanje naučeno u školi, ali i da se fizički umore.

U prošlosti su "Laste prolaste" igrale najčešće ženska deca, a danas je igraju deca predškolskog uzrasta u vrtićima.

Igra je nastala je običaja koji su se praktikovali u vreme vaskršnjih Poklada.

Tradicionalne dečje igre često su nastajale iz obredne prakse odraslih koju su, nakon gubitka značaja po zajednicu, deca prebacivala u svoj svet igre ili su još u vreme obavljanja nekih obreda paralelno takve situacije preslikavali i pretvarali u igru. Takav slučaj je i sa igrom Laste prolaste, koja je nastala iz običaja koji su se praktikovali u Vojvodini u vreme Poklada.

Etnolozi ovu igru svrstavaju u veoma arhaičnu obrednu igru, povezanu sa ritualima provlačenja za zdravlje, očišćenje, ponovno rađanje. Tretira se kao kao pokladna igra, koja se izvodila od momenta ulaska u uskrnji post, a neki je svrstavaju i u ostatke igračkog obrednog nasleđa sa sabora i vašara koji su održavani u vreme Pokalada. U 20. veku "Laste prolaste" je od obredne prešla u domen dečje igre. Igra ima izrazito veliku teritorijalnu rasprostranjenost i sauvala je izvesnu sadržajnu slojevitost prepoznatljivog obrednog karaktera.

Laste, prolaste,

Na Moravu dolaste,

Vaša gora uvela,

A naša je zelena.

Kao pero, laka Vero,

Otvori nam vrata Vero,

Da nam prođe naša vojska,

Hej, haj, zatvaraj!

Deca stanu jedno iza drugog, a dvoje dece sastavi ruke u luk. Druga deca prolaze u krug i ispod luka. Na stihove „Hej, haj, zatvaraj!“ spuste ruke i zarobe jedno dete (koje se našlo ispod luka). To zarobljeno dete treba da odgovara na pitanja koja mu postave (pitanja postavljaju oba deteta, odnosno najpre jedno, pa ako tačno odgovori na njegovo pitanje stane iza njega).

Ako pogodi, stane iza deteta na čije je pitanje tačno odgovorilo. Ako ne odgovori tačno ni na jedno pitanje – ispada iz igre. Кad su sva deca zarobljena, obe grupe se nadvlače – pa ko pobedi!

Koje su vam igre i pesmice iz detinjstva ostale u najlepšem sećanju?

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • hmmm

    1. avgust 2020 | 07:25

    Olimpijade, titove parade, arackinje barackinje,trule kobile, izmedju dve vate,zmurke, lozinke, beše nešto i sa lastisom još pevalo se Ema esesa...

  • Ceca

    1. avgust 2020 | 10:50

    Bravooo za tekst...bas ste me vratili u detinjstvo, ovo smo se igrali u skoli za vreme velikog odmora, bila su to lepa i srecna vremena, nije bilo vrsnjackog nasilja, u skolskom dvoristu smo se igrali jedva smo cekali da zvoni za veliki odmor, sad se deca igraju tako sto se tuku i snimaju mobilnim telefonom pa okace na drustvenim mrezama, strasnooo...kuda je sve otisloooo

  • Olga

    1. avgust 2020 | 09:52

    U podrumu je dama, zasto da je sama, kad zarko Sunce sja, pogodi ko sam ja... :)))

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA