50 godina od smrti Džimija Hendriksa: Nezaboravni trenuci na sceni

Kažu da je baš on bio najveći, najbolji i najuzbudljiviji gitarista koji je ikada zasvirao na planeti Zemlji

  • 2
Jimi Hendrix, Džimi Hendriks

Džimi Hendriks/Foto: Guliver/Getty Images/Evening Standard

18. septembra 1970. svet je izgubio po mnogima najboljeg gitaristu svih vremena, Džimija Hendriksa. Na današnji dan pre pola veka Hendriks je postao jedan od prvih članova nesrećnog kluba 27 - grupe muzičara preminulih sa 27 godina.

Kako bismo proslavili njegov kratak, ali kreativom ispunjen život koji je ostavio neizbrisiv trag u istoriji muzike, istaknuću sedam njegovih nezaboravnih trenutaka na pozornici. Mnogi su nakon Džimija palili gitare, svirali je na leđima, prebirali žice zubima... Ali to niko nije radio poput majstora Džimija, piše autorka Andrea Basić na portalu Muzika.hr.

"Wild Thing" u Monterey Popu, 18. juna 1967.

 

Dan kada je gitara gorela. Iz ovog koncerta nastale su fraze "his playing was on fire" i "don't try this at home!". Navodno je "The Who" trebalo da nastupi nakon Džimija Hendriksa, ali su se plašili da će Jimi biti "tough act to follow". Na sreću, igra pismo-glava odredila je da "The Who" nastupaju pre. Na nesreću, nisu znala da Džimi ima keca u rukavu, tačnije - šibicu…

"Sgt. Peppers Peppers Lonely Hearts Club Band" u Londonu, 22. decembra 1967.

 

Jedna je stvar razvaliti obradu čuvenih "The Beatles", a druga je pokazati na njoj zapanjujuće gitarske akrobacije, a treća to uraditi pred samom grupom "The Beatles" - navodno je  Pol Makartni glavom i bradom bio u gužvi. Kao što i sam Hendriks upozorava - pripazite na svoje uši!

"Foxy Lady" na Majami Pop Festivalu, 18. maja 1968.

 

Iskonski Džimijev ljubičasti šešir hit "Foxey Lady" - 18. maja 1968. samo je to dvoje bilo dovoljno da zaseni bilo kog drugog ko je nastupao tog dana u Majamiju.

"The Star Spangled Banner" na Vudstoku 18. avgusta 1969.

 

Treba li uopšte išta da kažem, ovo je verovatno trenutak najuže vezan za lik i delo Džimija Hendriksa. Ova svirka u Vudstoku bi lako mogla biti jedino dokumentovano vreme kada je stotine hiljada ljudi s oduševljenjem dočekalo ponedeljak, devet ujutro. Američka himna nikad više nije bila ista nakon Hendriksa i njegovog čuvenog psihodeličnog izvođenja u Vudstoku.

Hendriks u "Dik Kavet šou", 9. septembra 1969.

 

Hendriks je možda već bio senzacija među britanskim klincima i Amerikancima koji su ga uhvatili na Monterey Popu i Vudstoku, ali nije debitovao na američkoj televiziji, sve dok u emisiji Dika Kaveta nije osvojio i šire mase.

Džimi na ostrvu Vajt, 30. avgusta 1970.

 

Manje od mesec dana pre nego što je preminuo, Hendrix je bio ubedljivi pobednik Isle of Wight festivala nakon izvođenja "Machine Guna".

Džimi na "Open Air Love and Peace" festivalu, Nemačka, 6. septembra 1970.

 

U onome što se pokazalo kao njegov poslednji nastup, samo 12 dana pre njegove smrti, Hendrix je prošetao prekrasnom setlistom koja je sadržaa mnoge hitove iz poslednje četiri godine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • nikolas

    18. septembar 2020 | 14:13

    BIO JE I OSTAO NAJBOLJI GITARISTA SVIH VREMENA I VERUJEM DA JE STRADAO ZBOG AMERICKE HIMNE U KOJOJ SU SE CULI KRICI I PUCNJI RANJENIH AMERA U VJETNAMU U NJEGOVOJ IZVEDBI !!! BIO JE GENIJE !!!

  • Peter

    18. septembar 2020 | 14:33

    Legenda!Šteta što mladi ne slušaju rok.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA