≫ 

Kulturološki fenomen 80-ih: Provokativni Madonin album koji je postavio istorijske rekorde

Pevačica je insistirala da fotografija omota albuma bude provokativna spona između njenog religijskog imena Madona, kao Bogorodice - Isusove majke Marije, i hrišćanskog koncepta devičanskog rođenja

  • 0
Madona, Like a Virgin Omot albuma "Like a Virgin" (1984) / Foto: Promo

Deset meseci nakon objave, drugi Madonin studijski album, "Like a Virgin", dospeo je na 1. mesto top liste Velike Britanije. To se desilo na današnji dan 1985. godine, a album se na istoj listi zadržao neverovatne 152 sedmice.

Nakon uspeha njenog prvog studijskog albuma, Madona je želela da bude producent na sledećem, ujedno napisavši šest pesama.

Pevačica je insistirala da fotografija omota albuma bude provokativna spona između njenog religijskog imena Madona, kao Bogorodice - Isusove majke Marije, i hrišćanskog koncepta devičanskog rođenja.

Iako je naišao na pomešane reakcije kritičara, album je ostvario veliki komercijalni uspeh, postavši Madonin prvi album broj 1 na Bilbordovoj top 200 listi. Ovim je postavila istorijski rekord kao prvi ženski album koji je prodat u više od 5 miliona primeraka.

Američko udruženje diskografskih kuća ga je okarakterisalo dijamantskim, budući da je prvenstveno dostigao prodaju od 10 miliona, a potom i, sveukupno, 21 miliona jedinica širom sveta. Zbog ovoga, "Like a Virgin" važi za jedan od najprodavanijih albuma svih vremena.

Pet singlova je objavljeno radi promocije, uključujući Like a Virgin (1. mesto u SAD), Into the Groove (1. mesto u Velikoj Britaniji), Material Girl, Angel i Dress You Up.

Do danas, "Like a Virgin" je očuvao svoj značaj kao kulturološki fenomen osamdesetih. Zbog njega, Madona je zacementirala svoju poziciju u muzičkoj industriji, dokazavši da nije one-hit wonder.

- Svaki važni izvođač ima barem jedan album u karijeri čiji kritički i komercijalni uspeh predstavlja njegov magični trenutak. Za Madonu, to je "Like a Virgin" - istakao je pisac Dž. Rendi Taraboreli.

Video: Madona upala na skup protiv rasizma u Londonu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA