≫ 

Led Zeppelin pobedili u višegodišnjem sporu oko hita "Stairway to Heaven"

Slučaj datira od 2014. godine, kad je Majkl Skidmor, poverenik gitariste benda Spirit, Rendija Vulfa, podneo tužbu protiv Led Zeppelin-a zbog sličnosti između početka pesme "Stairway to Heaven" i Spirit-ove "Taurus"

  • 1
Led Zeppelin Led Zeppelin / Foto: Tanjug/AP

Grupa Led Zeppelin će konačno moći da odahne i za sobom ostavi višegodišnju parnicu oko autorskih prava na pesmu "Stairway to Heaven", jer je Vrhovni sud u SAD juče, 5. oktobra, presudio u njihovu korist, piše People.

Slučaj datira od 2014. godine, kad je Majkl Skidmor, advokat, poverenik gitariste benda Spirit, Rendija Vulfa (Rendija Kalifornije), podneo tužbu protiv Led Zeppelin-a zbog sličnosti između početka pesme "Stairway to Heaven" i Spirit-ove "Taurus" iz 1968. godine. Da podsetimo, Robert Plant i Džimi Pejdž iz Led Zeppelin-a su komponovali i objavili "Stairway" 1971. godine.

- Ljudi me uvek pitaju zašto "Stairway to Heaven" zvuči isto kao "Taurus", koja je objavljena dve godine ranije. Znam da su Led Zeppelin uvek svirali Spirit-ovu "Fresh Garbage" na svojim živim nastupima. Bili su nam predgrupa u okviru njihove prve američke turneje – napisao je Rendi Vulf u okviru beležaka za Spirit-ov album iz 1996. godine.

Sudija je bio saglasan s tim da postoji dovoljno sličnosti između pesama u aprilu 2016, dok se porota tome usprotivila samo dva meseca kasnije. Skidmorova žalba je prolongirala suđenje, pa ga je američki Apelacioni sud ponovo zakazao za septembar 2018.

Početkom 2020. godine, Deveti američki okružni apelacioni sud u San Francisku još jednom je presudio u korist Zeppelin-a, rekavši da Robert Plant i Džimi Pejdž nisu kršili autorska prava za "Taurus". Potom je, međutim, od Vrhovnog suda SAD ponovo zatraženo da preispita ranije odluke u novopodnesenoj žalbi Skidmora. Sud je to sada odbio i time zatvorio slučaj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Antun-Tunja

    6. oktobar 2020 | 12:03

    Džimi Pejđ je pokupio mnoge stvari od drugih manje poznatih, samim time i slabije finacijskog stanja.Ciljano da izbjegne eventualne tužbe i gubitke od njih.Bilo kako bilo, Led Zeppelin su dobri,odliči.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA