≫ 

Hoće li se iz centra Beograda oriti Zig Hajl? Neonacistički koncert najavljen usred prestonice

"SS jedinica opet kreće, Svastika u srcu i dignuta ruka, Živela pobeda", neki su od stihova

  • 27
IAN Stuart memorial Foto: Promo

Hoće li se sutra da zgrade BIGZ-a oriti "Zig Hajl", zapitali su se mnogi nakon najave koncerta "Ian Stuart Memorial", koji bi trebalo da se tu održi u organizaciji Kluba 28. Kako samo ime kaže, koncert je posvećen Ijanu Stjuartu, osnivaču neonacističke međunarodne skinhed mreže "Krv i čast", koja deluje i u Srbiji.

Na koncertu bi navodno trebalo da nastupe tri srpska RAC benda - Iz revolta, Kristalna noć i Proviđenje.

Kako je najavljeno, na koncertu u BIGZ-u nastupiće bendovi Kristalna noć, Iz revolta i Proviđenje, koji važe za ultradesničarske bendove. RAC bendovi nastavljaju se na Rock Against Communism bend, čiji je frontmen bio Stjuart.

Iz revolta, Kristalna noć i Proviđenje u svojim pesmama otvoreno veličaju nacističke i fašističke ideje i hvale ratne zločince. Njihove pesme govore o svetskoj zaveri Jevreja i veličaju belu rasu, pre svega Slovene.

Ti stavovi se jasno mogu videti u stihovima poput "Slavjani jedna krv, jedna vera, sa slovenske zemlje ne odstupaj" ili "Jedan narod, jedan put, jedna kultura, slovenski duh".

Jedna od najpoznatijih pesama grupe Kristalna noć je “Rudolf Hess”, posvećena ličnom sekretaru Adolfa Hitlera i osuđenom ratnom zločincu.

- Godine su prošle od herojske smrti, njegova borba bila je sjajna, hrabrost i srce vodilo je njega beloj rasi veran do kraja, borio se hrabro do samog kraja, zna slobodu videti neće počivaj u miru Rudolf Hess, SS jedinica opet kreće, Svastika u srcu i dignuta ruka, "Živela pobeda", govorio je glasno radili su svašta prljavi psi predati se neće bilo im je jasno… O, da li znaš za žrtvu ovu, u zaborav ona ne sme pasti, omladina bela slediće primer 46 godina vernosti! ZIG HAJL! - reči su pesme "Rudolf Hess".

Rudolf Hess Rudolf Hess / Foto: Wikimedia/U.S. Army Signal Corps

Inače, bend nosi isto ime kao i istorijski događaj, pogrom koji se u Nemačkoj odigrao u noći između 9. i 10. novembra 1938. godine, kada je 20.000 Jevreja uhapšeno i odvedeno u koncentracione logore u Poljsku. Deo njih na licu mesta pretučen je na smrt.

Neonacističke parole pojavljuju se pesmama benda Proviđenje, koje nose nazive “Bela omladina”, “Snaga rase”, “Nebeska Srbija”…

U pesmi "Dimitrije Ljotić" ovog fašističkog ideologa i saradnika nacista otvoreno pozdravljaju nacističkim pozdravom u stihu "Živeo, Zig Heil, Ljotić Dimitrije".

SKOJ: Sprečite koncert

Povodom održavanja ovog koncerta oglasio se i Savez komunističke omladine Jugoslavije (SKOJ), koji zahteva od nadležnih organa da spreče održavanje koncerta tri “rasističke” muzičke grupe u organizaciji “neonacističke formacije Klub 28”  i “poziva antifašističku javnost da digne svoj glas protiv održavanja ovog gnusnog koncerta čiji je cilj širenje rasističkih, antisemitskih i ksenofobnih poruka i mržnje”.

- Organizator koncerta Klub 28 je paravan za neonacističku Srpsku diviziju Krv i čast čiji su pripadnici svojevremeno formirali u Srbiji zvanično zabranjenu organizaciju Nacionalni stroj.

- Brojke 2 i 8 u imenu Kluba 28 predstavljaju drugo i osmo slovo abecede B i H sto su početna slova imena neonacističke grupacije koju je osnovao Jan Stjuart Donaldson, Blood and Honour, što na engleskom znači Krv i čast (reči koje su predstavljale moto Hitler jugenda). Među organizatorima koncerta i članovima bendova koji treba da nastupe na istom nalaze se brojni ekstremistički izgrednici koji su u više navrata hapšeni zbog nasilničkih i kriminalnih radnji.

- Na koncertu se očekuje par stotina neonacista i drugih ultradesničarskih ekstremista iz Srbije i Republike Srpske čijim okupljanjem bi se na najdrskiji način prekršile epidemiološke mere i pospešilo širenje opakog korona virusa - tvrde iz Saveza komunističke omladine Jugoslavije u svom saopštenju.

Video: Bugarski nacisti traže deo teritorije Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Baćko

    9. oktobar 2020 | 12:26

    Ne samo da treba zabraniti takve koncerte i kazniti organizatore već treba zabraniti i takve bendove. Veličaju ideologiju koja je odgovorna za najveća stradanja u istoriji čovečanstva kao i na prostoru Balkana. nacisti su i ustaše doveli na vlast.

  • Realista

    9. oktobar 2020 | 12:32

    Ovo da nije strašno bilo bi smiješno. Čuj, Srbi neonacisti. Da smo bili '41 možda nas ti nacisti ne bi toliko pobili ali istorija se ne mijenja, ona je neizbrisiva i ta istorija kaže da su Srbi bili na strani zdravog razuma i izašli kao pobjednici. Ne mogu se izbrisati naše žrtve.

  • .danga

    9. oktobar 2020 | 12:36

    Na što spade Beograd i Srbija sramota

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA