≫ 

Objavljeni dosad neviđeni snimci iz Brazila u spotu za pesmu "Metak" Milana Mladenovića

Opisivati muziku zabeleženu na ovom albumu bilo bi, kao što je sam Milan voleo da kaže, ne samo izlišno nego i nemoguće...

  • 6
Milan Mladenović Milan Mladenović i Mitar Subotić Suba / Foto: Zadužbina Milana Mladenovića/Maja Maričić

Milan Mladenović i Mitar Subotić Suba su početkom 1994. godine u Brazilu snimili album Angel's Breath. U to vreme, snimljen je i video materijal, s namerom da se upotrebi za spot za neku od pesama. Nažalost, do realizacije spota nikada nije došlo. U produkciji Zadužbine Milana Mladenovića, a u režiji Marije Vukić, do sada neobjavljen materijal iskorišćen je 26 godina kasnije za ekranizaciju pesme Metak.

Angel’s Breath je doživeo svoje reizdanje, u saradnji Zadužbine, porodice Mitra Subotića Sube i izdavačke kuće Croatia Records. Angel’s Breath je sniman u Subinom studiju Wah Wah u Sao Paulu početkom 1994. godine.

Pored Sube i Milana, u spotu za Metak pojavljuju se i brazilski muzičari Fabio Golfetti i João Parahyba, koji su i svirali na albumu. Za snimanje i produkciju zaslužan je Suba, a za remastering Marko Perić.

- Ovo vreme je vreme ponovne podele, ponovnog usitnjavanja geopolitičkih celina, cepanja država i vreme lokalnih ratova - stajalo je, s Milanovim potpisom, u propratnom materijalu na promociji Angel’s Breath u Barutani na Kalemegdanu 1994. godine.

- Ovo vreme je takođe vreme u kom dominira uska specijalizacija u svim domenima ljudske aktivnosti - od nauke, preko privrednih grana, do umetnosti. Današnji čovek osuđen je da preko medija prima i doživljava ovaj svet kao kolaž čije pravo lice i celinu nije u stanju da sažme u konačnu viziju. Ovaj projekat, nazvan po imenu sveplanetarnog kopna koje se vremenom razdvojilo u današnje kontinente, bavi se pokretanjem svesti o zajedničkom duhu planete Zemlje u njegovom originalnom obliku, onakvom kakav je postojao pre početka procesa raspada - istakao je tada Mladenović i dodao:

- Ritam, najstarija komponenta muzike, najstarije umetnosti, osnova je ovog projekta, dok preko njega plivaju i zvuci balkanskog etnosa, sa mesta koje je trenutno žarište iskonske borbe dobra i zla u ljudima. Ovaj poduhvat je nastavak mog rada na borbi protiv primitivizma u današnjoj kulturi, koji je uzeo maha uglavnom zbog nemilosrdnih političkih igara moći, koje su prouzrokovale sveopšte udaljavanje od spiritualnog.

Milan Mladenović Milan u Brazilu / Foto: Zadužbina Milana Mladenovića/Maja Maričić

Pod naslovom "Muzika četvrtog sveta", isti materijal sadržao je belešku Mitra Subotića:

- Projekat za ovaj CD uradili smo Milan, Žoao, Fabio i ja. Sama činjenica da smo sva četvorica različiti i da posedujemo različite muzičke senzibilitete i iskustva bila je izazov za stvaranje jednog zajedničkog projekta. Na generalnom planu bio je to brazilski projekat, na kome su se susreli evropski i brazilski muzički uticaji i izmešali se u nekim višim energetskim sferama. Sva ta četiri posebna jezika izgradila su jedan poseban, peti jezik koji je proizveo muziku bez tipičnog pečata ijednog od muzičara koji je svirao i učestvovao u kreiranju muzike.

I zbog te mešavine, koja je nastala mešanjem četiri tipična pečata i stvorila peti, ja ovu muziku zovem muzikom četvrtog, a ne trećeg sveta. U jednom momentu smo razmišljali da li sad, zbog ovog projekta, da promenimo ime, da ne bude više Angel’s Breath, jer je ono označavalo koncept između Milana i mene, a sad su bila u pitanju još dva muzičara. Odlučili smo ipak da i dalje zadržimo to ime, jer Angel’s Breath u stvari predstavlja priču o stvaranju čoveka iz blata, sličnu onoj u kojoj Bog stvara čoveka iz blata, udahnuvši mu potom život.

Mi nismo snažni kao bogovi, ali uz anđelov dah, uz muziku koja je dah bogova, mi želimo da udahnemo u čoveka novi svet i novo iskustvo. Odlučili smo da i dalje zadržimo to ime, jer se prvobitni koncept koji smo Milan i ja imali ovim projektom produbio i otišao dalje u istraživanju novih, ne samo muzičkih već i emotivnih svetova u nama i oko nas - glasila je Subina beleška.

Opisivati muziku zabeleženu na ovom albumu bilo bi, kao što je sam Milan voleo da kaže, ne samo izlišno nego i nemoguće. Ona je bila rezultat interakcije četvorice ljudi različitih senzibiliteta i različitog porekla, koji su se sjajno međusobno razumeli upravo po liniji koju je Milan čitavog života zastupao: liniji spontanosti. Angel’s Breath je album za svetsko tržište, unapred osuđen da postane kolekcionarski raritet.

Album je objavljen kao CD i vinilno izdanje, a dostupan je i na svim striming platformama: Spotify, Deezer i Apple.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    9. oktobar 2020 | 17:44

    Bez da ulazim u muzicke kvalitete, ali na jednog uzivaoca marihaune (Rasta) drvlje i kamenje, a grupu zavisnika od heroina dizemo u nebesa!

  • Rajvos@

    9. oktobar 2020 | 17:21

    JESEN....❤️❤️❤️❤️

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA