≫ 

25 godina od pesme "Gangsta's Paradise", koja je naterala svet da rasizmu i nemaštini pogleda u oči

Nije bilo kafića ili žurke gde se nije čula...

  • 1
Gangsta's Paradise

Kulio / Printskrin: YouTube/Tommy Boy

Čini se nije bilo osobe na planeti koja 1995. godine nije znala za pesmu "Gangsta's Paradise", u izvođenju Kulija i El Vija. Numera se proslavila u filmu, a možda ga je baš ona i proslavila, "Opasni umovi" (Dangerous Minds) sa Mišel Fajfer u glavnoj ulozi.

Na današnji dan pre 25 godina, "Gangsta's Paradise" je zauzela mesto broj 1 na listi najboljih singlova Ujedinjenog Kraljevstva. Nije bilo kafića ili žurke gde se nije čula.

Gangsta's Paradise

Mišel Fajfer u spotu "Gangsta's Paradise" / Printskrin: YouTube/Tommy Boy

Refren i instrumentacija je zasnovana na "Pastime Paradise", numeri Stivija Vondera iza 1976. godine.

Reper Kulio je po njoj nazvao svoj drugi studijski album, a "Gangsta's Paradise" se našla i na soundtrack-u filma "Opasni umovi", drame zasnovanoj na autobiografiji "Moja ekipa ne radi domaći zadatak" LuEn Džonson.

Ova književnica, novinarka i penzionisani marinac je 1989. bila nastavnica u Karlmont srednjoj školi u Belmontu, u Kaliforniji, gde je pretežno predavala afroameričkim i latino tinejdžerima istočnog Palo Alta, siromašnog, ekonomski lišenog grada gde je vladala rasna segregacija. Džonsonovu je tumačila Mišel Fajfer, koja se pojavila i u Kulijevom spotu za "Gangsta's Paradise".

Dangerous Minds

Opasni umovi (1995) / Foto: Promo

Bilbord je objavio da je "Gangsta's Paradise" najprodavaniji singl 1995, smestivši ga na 85. mesto najboljih pesama svih vremena.

Kulio je dobio Gremi za najbolji rep solo performans, 2 MTV nagrade za najbolji rep video i najbolji video za film, kao i Bilbord muzičku nagradu za pesmu i album.

Prodata je u više od 6 miliona primeraka širom sveta, postavši jedan od najprodavanijih singlova svih vremena.

Kulio ju je sa El Vijem 1995. godine uživo izveo na dodeli Gremi nagrada, ali i na Bilbordovoj - gde im se priključio i Stivi Vonder.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA