≫ 

Žak Brel: Čovek koji je bio sazdan od emocija, njegovo pevanje je bilo za mnoge čista umetnost

Brel je osvojio svet svojim šansonama, a uticao je na mnoge svetske muzičke zvezde

  • 0
Žak Brel Printskrin: Youtube/merkulka

Jedan od rodonačelnika moderne šansone je svakako bio i legendarni pevač, kantautor i glumac Žak Brel (1929-1978). Rodio se davne 1929. godine u belgijskom gradu Šarbek. Kako se priča, škola ga nikada nije zanimala, nije bio dobar učenik, ali je zato voleo glumu i muziku.

Sa 15 godina je naučio da svira gitaru. Budući da je Žak mučio muku sa školom, njegov otac, koji je bio vlasnik fabrike kartonske ambalaže, ga je zaposlio kod sebe.

1950. godine oženio se Terezom Mišilsen, poznatijom kao Miše, a dve godine kasnije okreće se i definitivno muzici. Počeo je da piše svoje pesme, koje je pevao po porodičnim zabavama, te po briselskim kabareima.

Brel je vremenom postao sve popularniji i popularniji. Slavu je stekao u Francuskoj, a nešto kasnije i širom sveta. Bez obzira što je pevao uglavom na francuskom, njegove pesme su došle i do tržišta gde se govori engleski jezik..

Brelove pesme su obradili i Rej Čarls, i Džon Denver, i Nina Simon, i Frenk Sinatra, i mnogi drugi...

Frenk Sinatra peva pesmu Žaka Brela:

Žak je bio specifičan. On je svoje pesme emotivno proživljavao, što se moglo i videti. Mnogi smatraju da su njegove šansone, kao njegovi nastupi prava umetnost.

Publika je u njegovim performansima mogla da oseti njegova osećanja.

Evo i očiglednog primera kada Brel izvodi svog čuveni hit "Ne me quitte pas" ("Ne ostavljaj me"). Tada je Žak i zaplakao i pokazao emocije.

"Ovo nije pesma, ovo je umetnost. On ne glumi, on ne peva, on plače kroz muziku...." "Ne razumem ovaj jezik (francuski jezik), ali razumem sve što peva. Ovo su prava osećanja, ovo je prosto predivno...", samo su neki komentari na Brelov perfomans.

Pogledajte:

Inače, Brel se pored muzike bavio i glumom, a bio je i reditelj. Za njegov film "Le Far West" nominovan je za Zlatnu palmu na Kanskom festivalu 1973. godine. Žak Brel je uticao na mnoge svetske muzičare kao što su Dejvid Bouvi, Tom Džoms, Sindi Loper... Njegove pesme prevedene su na 95 svetskih jezika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA