Holandija, uz Nemačku i Austriju, planira povratak koncerata i festivala za leto 2021.

Live Nation takođe je predvideo brži povratak koncerata u delovima sveta koji imaju visok postotak vakcinacije, a upravo ovo znači da bi Srbija, sa svojim rezultatima koji su među vodećim na svetu, mogla biti među prvim zemljama koje će ovog leta vratiti koncerte i festivale

  • 7
Koncert, nastup, festival Holandija je pripremila najmanje 300 miliona evra / Foto: Marc-Olivier Paquin/Unsplash

Grupi evropskih zemalja koje su pozvale svoje kompanije u muzičkoj industriji da pokrenu organizaciju koncerata i festivala u drugoj polovini 2021. godine, pridružila se i Holandija, pripremajući organizatorima garantni fond za rad bez finansijskog rizika otkazivanja.

Kako je navela holandska ministarka kulture Ingrid Van Engelshoven, a prenosi ugledni IQ Mag, Holandija je pripremila najmanje 300 miliona evra namenjenih muzičkim festivalima, poslovnim sajmovima i sportskim takmičenjima koja privlače najmanje 3.000 posetilaca.

Koncert Konerti bi mogli da budu mogući polovinom godine / Foto: Unsplash/Aditya Chinchure

- Ovaj fond je svetlo na kraju tunela za organizatore festivala. Mogu se osloniti na garanciju u kojoj je rezervisano najmanje 300 miliona evra. Industrija događaja zastala je već duže vreme zbog korone, te je potrebna garancija da bi se vratila na pravi put – izjavila je tom prilikom ministarka Van Engelshoven.

Ovim potezom Holandija se pridružuje Švajcarskoj, Austriji i Nemačkoj, koje su već osigurale slične fondove “teške” i do nekoliko milijardi evra, dok, s približavanjem festivalske sezone, manifestacione industrije u Velikoj Britaniji, Danskoj i Francuskoj snažno lobiraju za iste programe kod svojih vlada.

Podsetimo, Vlada Republike Nemačke krajem prošle godine je pozvala organizatore koncerata i festivala da počnu da rade na planiranju i organizaciji manifestacija za predstojeće leto. Kao svojevrsnu “zaštitnu mrežu”, Vlada je osigurala garanciju za eliminaciju rizika od otkazivanja, koja iznosi čak 2.5 miijardi evra!

- Pandemija će se završiti u nekom trenutku, ali ako odmah ne podstaknemo organizatore da rade na koncertima i festivalima za predstojeće leto, nećemo imati nijednu veliku manifestaciju u drugoj polovini godine  - izjavio je tim povodom nemački ministar finansija Olaf Scholz, te dodao da je za njihovu organizaciju i pokretanje mašinerije muzičke industrije potrebno vreme.

Ovakvi potezi deo su optimizma koji se širi festivalskom i koncertnom industrijom sa najavama da će zahvaljujući vakcinaciji i brzim testovima, ovog leta doći do vraćanja masovnih događaja širom planete. Ovo je očekivanje i vodeće muzičke korporacije u svetu, Live Nation čije su cene akcija nedavno dostigle istorijski maksimum od 76.54 američkih dolara. Live Nation takođe je predvideo brži povratak koncerata u delovima sveta koji imaju visok postotak vakcinacije, a upravo ovo znači da bi Srbija, sa svojim rezultatima koji su među vodećim na svetu, mogla biti među prvim zemljama koje će ovog leta vratiti koncerte i festivale, te na taj način otpočeti oživljavanje manifestacione industrije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Maki

    2. februar 2021 | 13:12

    Ovako se više ne može. Sve stoji. Kakav je ovo život? Prođe nam mladost u izolaciji.

  • Goge

    2. februar 2021 | 13:03

    Ja se zaista, iskreno i od srca nadam da se svemu ovome bliži kraj i da ćemo na leto moći da se koliko-toliko vratimo normalnom životu. Ide mi se na festivale čoveče, Egzit, LoveFest, Beer Fest, .... Nedostaje bre!

  • Mima

    2. februar 2021 | 13:13

    Ja se iskreno nadam najboljem, stvarno više ne mogu dočekati bar na jedan realan događaj/koncert da odem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA