• 0

Nastavljaju se koncerti u Filharmoniji: Mali podvig za veliko uživanje

- Iako sam uvek uzbuđen kad nastupam kao solista, poseban osećaj je kad sviram među svojima i sa svojima - rekao je hornista Nikola Ćirić

  • 0
Beogradska filharmonija

Orkestar Beogradske filharmonije / Foto: Marko Đoković

Nakon rekordnog broja nastupa za vreme Prvog filharmonijskog festivala, Beogradska filharmonija nastavlja sa koncertima 25, 26 i 27. februara od 19 časova. Nikola Ćirić, prva horna Filharmonije, nastupiće čak tri puta kao solista sa orkestrom zajedno sa mladim dirigentom Valentinom Egelom.

Nikola Ćirić, jedan od najmlađih filharmoničara, prirediće svojevrsni podvig svirajući tri večeri za redom kao solista na ovom zahtevnom instrumentu. Izvešće Mocartov Koncert za hornu i orkestar br. 2, kompoziciju prepunu vedrine i humora.

Biće ovo mali podvig na horni ali veliko uživanje. Iako sam uvek uzbuđen kad nastupam kao solista, poseban osećaj je kad sviram među svojima i sa svojima. Posebno sam srećan zato što je ova kompozicija puna humora, Mocart je na partituri pisao smešne komentare zadirkujući svog prijatelјa kome je posvetio koncert. Delo sadrži obilјe muzičkih šala pa čak i Mocartovih aludiranja na oduvek prisutne kikseve na horni. Nadam se da ćemo se svi zabaviti, jer je mnogo važno da zadržimo vedrinu”, rekao je hornista Nikola Ćirić.

Koncert predvodi Valentin Egel, filharmonijskoj publici poznat sa Dirigentskog foruma, nemačkog programa za mlade dirigente kome se Beogradska filharmonija pridružila kao partner 2017. godine. Karijera nemačkog dirigenta nastavila se u regionu tako što je danas na poziciji muzičkog direktora Simfonijskog orkestra u Rijeci. Sa Beogradskom filharmonijom izvodi još i Rosinijevu Uvertiru Italijanka u Alžiru i Hajdnovu Simfoniju br. 104.

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima