≫ 

Preminuo bubnjar Dragoljub Đuričić

Poznati muzičar preminuo je od posledica korona virusa, saopštili su iz Udruženja džez pop roka

  • 29
Dragoljub Đuričić Dragoljub Đuričić Foto: ATA Images

Poznati muzičar Dragoljub Đuričić preminuo je od posledica korona virusa u 69. godini. Ovu tužnu vest saopštilo je Udruženje muzičara jazz pop rock.

- Sa tugom vas obaveštavamo da je naš istaknuti član bubnjar Dragoljub Đuričić preminuo od posledica korone - piše u objavi.

Dragoljub Đuričić rodio se 10. februara 1953. godine na Cetinju.

Početkom '70-tih godina u Herceg Novom sa svojim školskim drugovima osniva prvu grupu pod imenom "The End", zatim grupu "Krune", da bi 1972. se priključio već poznatoj grupi "Exodus". Krajem '72. godine osniva svoju grupu "Veritas" i vrlo brzo postaju poznati. 1975. godine se seli u Beograd u želji za daljim napredovanjem. Priključuje se grupi "Ribelli" sa kojom nastupa po čitavoj SFRJ prateći gotovo sve popularne pevače pop i rok muzike tog vremena ( Zlatko Pejaković, Dušan Prelević, Kemal Monteno, Davorin Popović, Arsen Dedić, Gabi Novak, Lola Novaković, Bisera Veletanić...). 1977. godine nastupa u grupi "Mama-Coco" na čelu sa Vladom Nikodijevićem i pevačem Dadom Topićem. 1978. godine grupa "Mama-Coco" prati Zdravka Čolića na do tada a i posle najvećoj turneji po SFRJ koja se zvala "Putujući zemljotres". Tada se snima i prvi muzički film tadašnje Jugoslavije "Putujući zemljotres".

Dragoljub Đuričić Dragoljub Đuričić Foto: ATA Images

Krajem '70-ih i početkom '80-ih godina, Đuričić je svirao u dva poznata benda: prvo u "YU grupi" (2 godine), a zatim u "Leb i Sol" (6 godina). Ostvario uspesnu saradnju sa grupom Rolling Stones 1987. godine prelazi u hard rock grupu "Kerber" (3 godine), nakon čega se ponovo vratio u "Leb i Sol". U međuvremenu je sarađivao sa velikim brojem različitih – od svetski najpoznatijih do alternativnih umetnika. Snimio 70-tak albuma, što kao studijski muzičar, što kao član grupa u kojima je svirao. U karijeri je odsvirao vise od .6000 koncerata na svim kontinentima sem Antarktika.

Od 1997. godine vođa je orkestra koji prati najpopularnijeg pevača na balkanu Zdravka Čolića. Njegov prepoznatljivi način sviranja u kome uvek postoji balans između emocija i tehnike učinio ga je izuzetno poštovanim, dok je njegova komunikativna priroda doprinela da on postane jedan od najpopularnijih jugoslovenskih muzičara uopšte. Đuričić je jedan od retkih koji je prekršio pravilo da bubnjari nemaju svoj "opis radnog zadatka", već je bubnjeve izbacio u prvi plan i ubacio ih u grupu vodećih solističkih instrumenata.

Dragoljub Đuričić Dragoljub Đuričić Foto: ATA Images

Sa grupom "Leb i sol" često je svirao po najpoznatijim svetskim dvoranama i klubovima Londona, Pariza, Madrida, Rima, Milana, Stokholma, Toronta, Vankuvera, Čikaga, Njujorka, Los Anđelesa. Krajem 1998 godine osniva grupu The drums company, sa kojom je do sada održao koncerte u svim većim gradovima bivše Jugoslavije, Mađarske, Holandije, Norveške, Nemačke, Italije, Švedske, Austrije, Monaka, Grčke…

Sarađivao je brojnim muzičkim zvezdama kao što su Vlatko Stefanovski, Kornelije Kovač, Zdravko Čolić, Nikola Dimuševski, Bodan Arsovski, Bora Dugić, Arsen Dedić, Kemal Monteno, Bodo Kovačević, Davorin Popović, Điđi Jankelić, Ipe Ivandić, Laza Ristovski, Nikola Čuturilo....

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr

    15. mart 2021 | 15:21

    Ljudi moji, svaki dan neko umre ovo ja katastrofa. Čuvaj te se ljudi! Saučešće porodici.

  • Mn

    15. mart 2021 | 15:21

    Bio jedan od najboljih bubnjara na svetu... Vecna mu slava... Steta....

  • Pera kojot

    15. mart 2021 | 15:14

    Pocivaj u miru dobri covece!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA