≫ 

Preminuo slavni dirigent, maestro Džejms Levin: Sarađivao je sa Pavarotijem, Domingom, Karerasom...

Poznati dirigent imao je 77 godina

  • 2
James Levine Džejms Levin Foto: Tanjug/AP

Slavni dirigent Metropoliten opere, maestro Džejms Levin, je preminuo u Kaliforniji prirodnom smrću, javljaju svetski mediji. Imao je 77 godina.

Kako se navodi, Levin, koje je dijagnostifikovana Parkinsonova bolest 2016. godine, preminuo je  9. marta u Palm Springsu, prema rečima njegovog lekara.

Džejms je kao čudo od deteta debitovao sa orkestrom u Sinsinatiju 1953. pre nego što je osam godina kasnije stigao u Njujork kao student dirigovanja u školi Džulijard. Njegova profesionalna karijera započela je 1965. godine sa klivlendskim orkestrom, a Levin je postao deo Metropoliten opere 1971. godine.

Imao je bogatu karijeru, čak 2.552 nastupa u Metropoliten operi. Sarađivao je sa čuvena tri tenora - Lučanom Pavarotijem, Plasidom Domingom i Hozeom Karerasom .

2017. godine optužen je za seksualno zlostavljanje, a iz Metropoliten opere zvanično je otpušten 12. marta 2018, iako je prevladao u pravnoj bitci sa Metom (Metropoliten operom) i godinu dana kasnije primio poravnanje od 3,5 miliona dolara.

Podsetimo se kako je Džejms Levin sarađivao sa tri tenora:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Začudjeni

    17. mart 2021 | 22:52

    Kako je mogao da nastupa sa Karuzom, kad je Karuzo umro pre nego što sw ovaj rodio? Novinari bi trebali da se malo bolje bavi istraživačkim poslom.

  • srpska

    17. mart 2021 | 18:57

    korona?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA