≫ 

Muzički genije koji nikada nije pohađao muzičku školu: Osvojio je svet, dobitnik je i Oskara

Ovo je priča o legendarnom Vangelisu, koji se rodio na današnji dan

  • 0
Vangelis Papathanassiou Foto: Profimedia

Na današnji dan, 29. marta 1943. godine, rođen jedan oda najvećih kompozitora insturmentalne muzike, Evangelos Odiseas Papatanasiju, poznatiji kao Vangelis. Poznat je po komponovanju muzike za mnoge poznate filmove, kao što su "Chariots Of Fire" ("Vatrene kočije", za koji je dobio Oskara), "Blade Runner" ("Istrebljivač") i "Alexander" ("Aleksandar").

Profesionalnu muzičku karijeru započeo je šezdesetih godina 20. veka sarađujući sa nekoliko poznatih rok bendova kao što su The Forminx i Aphrodite's Child, sa Demisom Rusosom i Lukasom Siderasom.

Tokom sedamdesetih godina 20. veka sarađuje sa vodećim pevačem progresivnog rok benda "Yes", Džonom Andersenom, i pod zajedničkim umetničkim imenom "Jon i Vangelis" objavljuju nekoliko albuma.

Tokom karijere napisao je i komponovao oko 60 albuma, a muzički kritičari smatraju ga jednim od najvećih kompozitora elektronske muzike svih vremena. Godine 1992. Francuska je uručila Vangelisu orden za doprinos u oblasti umetnosti (Ordre des Arts et des Lettres).

Od 2008. godine počasni je doktor nauka.

Ono što je zanimljivo jeste da Vangelis nije pohašao muzičku školu, što on smatra da je dobra stvar, jer bi to omelo njegovu kreativnost. Sve je svirao po pamćenju.

- Kada bi me nastavnici zamolili da nešto sviram, pretvarao bih se da čitam, a svirao bih iz memorije. Nisam ih prevario, ali nije me se ticalo - rekao je svojevremeno Vangelis.

U intervjuu za "Daily Telegraph" 2005. godine izjavio je da ga nikada nije zanimao "dekadentni način života", tako da je odlučio da ne koristi alkohol i drogu. Na pitanje zašto nije nikada imao dece, odgovorio je:

- Zbog količine putovanja koje radim i gluposti u muzičkom poslu, nisam mogao da se brinem o detetu onako kako mislim da bi trebalo da se brine o njemu - rekao je tada Vangelis.

Ne zna se gde tačno Vangelis živi, budući da je muzičar naglasio da često putuje. Njegov hobije je slikanje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA