Vojislav = #VoiceLove: Koncert muzičke škole u "Kolarcu" emituje se prvi put onlajn

Muzička škola "Dr Vojislav Vučković" sledeće godine obeležava jubilej, 70 godina postojanja

  • 0
vojislav vuckovic online koncert Onlajn kocnert / Printskrin: YT/Музичка школа „Др Војислав Вучковић”

Učenici niže i srednje muzičke škole “Dr Vojislav Vučković” predstaviće se u sredu 7. aprila kroz devetnaest najreprezentativnijih instrumentalnih i pevačkih tačaka. Zvuci horne, violončela, gitare, klavira, viole, oboe, harmonike, violine, flaute odjeknuće uz solističke arije, što je prva prilika da se mladi poklone publici posle više od godinu dana vrednog rada.

Kako je zbog epidemiloških mera, u sali “Kolarca” moguće prisustvo dvesta posetilaca, ceo koncert biće direktno emitovan, livestream, na Jutjub kanalu škole. Prvi put jedna muzička škola organizuje prenos svog koncerta sa četiri kamere na ovakav, način dostupan najširoj publici.

Istim povodom, već sutradan, u četvrtak 8. aprila u 19h nastavljaju u istom duhu, koncertom u sali škole “Dr Vojislav Vučković” .

Učenici koji su ostvarili najbolje rezultate na audiciji za školski program, predstaviće jednako raznovrstan muzički mozaik. Zbog izostanka publike, koncert će biti emitovan samo u livestream izdanju od 19h.

Podsećamo da prvi put na Balkanu jedna muzička škola organizuje online koncertnu sezonu, i to pod imenom VoiceLove. Prvi concert održan je 11. marta, a svi ljubitelji muzike moći će do juna 2021. godine da prisustvuju koncertima koji će se prenositi iz koncertne sale Muzičke škole u Kondinoj 6, ali i sa drugih lokacija. Novo vreme donelo je nove izazove, pa su profesori Muziče škole “Dr Vojislav Vučković” iz Beograda odlučili da na ovakav način sa oko 50 planiranih koncerata približe deci i odraslima klasičnu i druge žanrove muzike. #Voicelove online je pravi način da se to omogući!

Muzička škola "Dr Vojislav Vučković" sledeće godine obeležava jubilej, 70 godina postojanja. Osnovana je 1952. godine u Beogradu, kao škola za osnovno muzičko obrazovanje, a 1967. useljena u namenski građenu zgradu u Kondinoj 6, što je dobro poznata adresa muzičke omladine. Zahvaljujući obrazovnim rezultatima 1976. postaje i srednja muzička škola. Do danas, kao jedinstvena u Srbiji, formira mlade umetnike i ljubitelje muzike od njihovih prvih koraka u muzičkom zabavištu do srednjoškolske mature, samim tim obezbeđuje mogućnost kontinuiranog višegodišnjeg rada sa željenim nastavnicima. Škola je poznata po profesionalnom i visoko obrazovanom nastavničkom kadru.

vojislav vuckovic Vojislav Vučković / Foto: Wikipedia

Danas, oko 650 đaka podučava 70 profesora i drugog nastavnog ososblja na šest vokalno instrumentalnih odseka. Škola je domaćin brojnim stručnim seminarima, ali i prepuna priznanja sa brojnih domaćih i svetskih takmičenja.

Ime Vojislava Vučkovića, premijerna online sezona Muzičke škole i predstojeći jubilej podvedeni su pod glas ljubavi – Voicelove. Vučković je bio kompozitor, muzikolog i dirigent, jedan je od najangažovanijih stvaralaca u istoriji srpske muzike. Rodom iz Pirota gde je još kao gimnazijalac komponovao prva dela, završio je muzičke studije na Državnom konzervatorijumu u Pragu i 1934. godine odbranio doktorat iz muzikologije na Karlovom univerzitetu. Pored izvrsnog muzičkog obrazovanja i modernog stilskog usmerenja, boravak u Pragu dao je Vučkovićevoj stvaralačkoj ličnosti i snažan društveno-politički karakter, koji će po povratku u Beograd odrediti njegovu celokupnu profesionalnu delatnost. U predratnom periodu uređivao je  Nove informativne novine (NIN), učestvuje u redakcijama časopisa Naša stvarnost i Umetnost i kritika, organizovao recitacione horove radničke i studentske omladine, držao zapažena predavanja u okviru muzičkih časova Kolarčevog univerziteta i na Radio-Beogradu. Pored toga, bio je angažovan kao profesor u muzičkoj školi „Stanković“, kao sekretar muzičkog programa i dirigent orkestra Radio-Beograda, sekretar Beogradske filharmonije i Društva prijatelja slavenske muzike. Budući aktivno uključen u komunistički pokret, za vreme okupacije se povlači u ilegalu. Biva otkriven u jednoj raciji Specijalne policije i ubijen zajedno sa suprugom, slikarkom Fani Politeo, 25. decembra 1942.

Njegova muzika izražava neposredno njegova levičarska uverenja, u početku bliska Brehtu i nadrealistima, da bi se kasnije i u svojim teorijskim stavovima okrenuo estetici novog realizma, jednom vidu neoklasike sa elementima romantičarske ekspresivnosti, koji je bio aktuelan i u evropskoj muzici tog vremena. Njegovo ime ime sinonim je generacijama đaka za atraktivan i aktivan muzički život, koji je,uostalom, efektna i korisna dopuna svakodnevnim nastavnim delatnostima. Ona đacima pomaže da, u okviru same škole, sagledaju mogućnosti i smernice svog budućeg bavljenja muzikom. U prilog tome i karijere eminentnih muzičara, bivših đaka Ive Pogorelića, Aleksandra Madžara, Jovana Kolundžije..... Umetnik muziku traži u sebi, ali muzika dobija svoju punoću i smisao tek kada se podeli i umnoži, baš kao svaka humana i kulturna delatnost.

Đaci škole "Dr Vojislav Vučković" godinu dana u posebnim uslovima vredno rade. Sada su željni poklona, publike koju daruju svojim darom. Da muzika ponovo postane život! Da muzika postane glas ljubavi i odjek (sa)osećanja, osmišljena je svojevrsna višemesečna online koncertna sezona #Voicelove. Livestream koncerti obuhvatiće solističke, koncerte klasa i koncerte svih učenika škole. U martu su planirana tri online nastupa, u aprilu i maju više od trideset.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA