≫ 

"Mnogo je tužno svirati bez Miše" Bora Čorba tražio veliki aplauz na Arsenalu za preminulog člana

Zvezda večeri trećeg dana festivala definitivno će biti švedski virtuoz na gitari Ingvi Malmsten

  • 4
Arsenal fest Foto: Jelena Ostojić

Treći dan Arsenal festa glavnu binu otvorile su neke od zvezda ex-YU roka, bendovi čije tekstove pesama znate čak i ako ih ne slušate.

Publici su ove večeri dobrodošlicu na festival poželeli Osvajači. Bend ovim prvim nastupom posle pauze u koncertima slavi 30 godina od izlaska albuma "Krv i led".

Publika je uz dobro poznat zvuk ovog benda napravila žurku. Nema onog ko nije zapevao uz pesme poput "Marije", "Jedna me devojka neće" ili "Duša kad izneveri". Ono što je sigurno jeste da uživaju i oni koji Osvajače ne bi slušali na redovnom planu, jer je ipak u pitanju muzika koja predstavlja otelotvorenje nostalgije.

- Prošlo je tri decenije od našeg albuma "Krv i led". Bili smo srednjoškolci, svirali po parkovima. Ko bi rekao da ćemo da stognemo do ovde - rekao je Čipi publici, a bend je onda zasvirao "Možda nebo zna", pri čemu frontmen Osvajača puštao publiku da peva sama.

Kao mali omaž čuvenom kragujevačkom bendu "Smak", čiji je frontmen Boris Aranđelović preminuo 2015. godine, "Osvajači" su odsvirali "Crnu Damu".

I dok sa glavne bine grme dobro poznati hitovi nečijeg detinjstva, a nečije mladosti, na Garden stejdžu ritmički tapše mahom mlađa i ženska publika, dok mlada nada domaćeg popa Ivan Jegdić peva pesmu "Kaligula".

- Ja sam onaj što voli da se dere. Dobro došli. Dobro veče - rekao je Jegdić prisutnima.

Drugi bend koji se večeras popeo na glavnu binu je Riblja čorba. Ovo je njihov prvi nastup nakon izuzetno teške godine u kojoj je kovid odneo život njihovog basiste Miše Aleksića. Takođe i njihov prvi nastup bez njega.

- Lepo je svirati posle godinu i po dana pauze, lepo je videti pun Arsenal i mnogo je tužno svirati bez Miše - rekao je Bora Đorđević, tražeći aplauz za Mišu i dodao da se "svirati mora, a da nas Miša sigurno gleda odozgo".

Umesto Miše ove večeri je za bas gitarom Ivan Stanković, koji inače prati bend na koncertima i deo je tehničke podrške.

Inače, pesmu "Poslednji voz za Čačak" lokalpatriotski posvetio "svojim Čačanima", rekavši da zna da ih sigurno ima u publici.

Publika je bila oduševljena kada je, pred kraj pesme "Anđele", sa bine poletelo hiljade konfeta.

Publika kao da se iznenada probudila i živnula uz pesmu "Rokenrol za kućni savet", kada je počelo skakanje i horsko pevanje. Prizor podignutih ruku je nepregledan.

Kada na bini vidite pojačala na pojačalima, toliko njih da vam treba neko vreme da ih prebrojite, kada su bubnjar, basista i klavijaturista u levom uglu bine, a ostatak služi za slobodno kretanje gitariste, znate da ste na koncertu Ingvi Malmstena.

Ovaj gitarski virtuoz slabo komunicira sa publikom, godine su ga stigle, pa je zaduženje vokala palo na klavijaturistu, ali Malmstenovo umeće na gitari dovoljno je za komunikaciju sa publikom. Nakon dobro poznatog domaćeg roka, u Kneževom arsenalu naprosto je eksplodirao zvuk pover metala.

Ovo je prvo gostovanje švedskog muzičara u Srbiji i idealna prilika da publila čuje jednog od najvrćih gitarskih asova.

- Dobro veče Srbijo, dobro veče Kragujevac! Hajde, idemo svi, ruke gore - rekao je klavijaturista, inače Srbin iz Negotina.

S obzirom na to da pandemija virusa korona i dalje traje, te da su nastupi sastava Gogol Bordello i Placebo iz tih razloga otkazani, njegov dolazak zaista predstavlja uspeh i šansu da publika na ovom post "kovid" izdanju Arsenala čuje muzičara koji dolazi van granica regiona.

Ovo je sjajna prilika za ljubitelje tvrđeg zvuka da ponovo u Srbiji uživo čuju velikog muzičara.

Malmsten je veliki uspeh doživeo još osamdesetih, od kada njegovo ime važi za jedno od najbitnijih u sferi metal muzike.

Publika ove večeri ima priliku da svedoči tehničkoj preciznosti gitariste iz Stokholma, koji se 2009. godine našao na listi 10 najboljih gitarista svih vremena, a za jednog od takvih važi i danas.

Treće večeri festivala na glavnoj bini nastupaju Osvajači, Riblja čorba, Ingvi Malmsten i Ortodox Celts. Na Garden stejdžu nastupiće sastavi Peter Vein, Gazorpazorp, Ivan Jegdić, Vojaž i Rouzi, Sajsi MC, Dead Joker, Kanda kodža i Nebojša, Texas Flood i Pero Đefformero. I na kraju, na Eksploziv DJ bini nastupiće Sale Janković i Markwood, Hunckie b2b Petrovitz YU, Wise D & Kobe i Dejan Milićević.

Ulaz na festival moguć je uz potvrdu o vakcinaciji, PCR ili antigenskim testom ne starijim od dva danaa, dokazom o antitelima, ne starijim od tri meseca, a ukoliko nemate nijednu od spomenutih potvrda, možete da, uz ulaznicu i ličnu kartu uradite besplatni brzi test na ulazu ili nekoj od ostalih lokacija u gradu, predviđenih za to.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vodolijax

    26. jun 2021 | 22:32

    Čipi da je imao više sreće mogao je biti svetska rok zvezda ......

  • Zeljko

    26. jun 2021 | 22:56

    pa sto mu ne ode na sahranu "junacino"??!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA