Veče za pamćenje na Savskom trgu: Izvedena simfonijska poema "Lazarus"

Sinoć je na Savskom trgu, povodom Vidovdana održan koncert na kome je izvedena simfonijska poema "Lazarus", koju je komponovao Veljko Kuzmančević, a izveo simfonijski orkestar predvođen dirigentom Đorđem Stankovićem

  • 0
Cebef, Lazarus Foto: Željko Sinobad

Umetnički zvučno-vizuelni nastup "Lazarus" oživeo je sećanje na jednog od najznačajnih srpskih vladara, a ovo je prvi put da se na Savskom trgu organizuje program ovakvog tipa. Simfonijsko izvođenje dela pratio je prikaz života Stefana Nemanje, velikog zadužbinara manastira Đurđevi Stupovi, Studenice, Hilandara…

Pre početka koncerta, Ministar omladine i sporta Vanja Udovičić, obratio se prisutnima sa rečima:

- Hvala partnerima, i svima vama koji ste deo ovog programa što ste nam omogučili da posle dužeg vremena, nesakriveni od maski, možemo da učestvijemo jednom ovakvom događaju kakav je, siguran sam, svima nama nedostajao. Večeras nije vreme za priču i razgovor već mislim da svi treba da uživamo u divnoj muzici, divnom performansu. Kulturo, dobrodošla nazad u Beograd! Uživajte!

Jedan od ciljeva ovog programa je uključivanje mladih sa invaliditetom u kulturne aktivnosti društva i sadržaje kojima se neguje kultura i tradicija srpskog naroda, što je ostvareno u saradnji sa udruženjem “Vera ljubav nada”.

Organizator ovog posebnog događaja je Centar beogradskih festivala CEBEF, pokrovitelj je Ministarstvo omladine i sporta, a podršku daje Grad Beograd.

Projekat „Lazarus" jedan je u nizu projekata koje je prepoznalo i podržalo Ministarstvo omladine i sporta, a koji podstiče najkreativnije segmente umetničkog stvaranja kroz spajanje iskustava i pokazivanje da umetnost ne poznaje granice i da je inkluzija mladih moguća u najlepšim oblicima stvaranja.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA